Burse - Fonduri mutuale

Noua mutaţie a COVID-19 sperie bursele, învie dolarul american şi dă peste cap planurile de sărbători ale investitorilor, inclusiv ale celor de la Bucureşti

Captură ZF din Marketwatch la ora 18:00 ora României. Marile burse europene, pe minus

Captură ZF din Marketwatch la ora 18:00 ora României. Marile burse europene, pe minus

Autor: Liviu Popescu

22.12.2020, 00:05 939

♦ Bursele europene au scăzut ieri din cauza temerilor legate de noul virus ♦ Mai multe ţări au impus interdicţii de călătorie către Marea Britanie, acolo unde a fost observată prima dată noua tulpină de virus ♦ Scăderile au ajuns şi la Bucureşti, unde indicele BET s-a diminuat cu 0,75% ♦ Peste Ocean, optimismul pachetului de stimulare fiscală a fost lăsat în plan secund.

Bursele europene au început săptămână sărbătorilor de Crăciun într-o scădere generalizată, precum 3% la Paris, Frankfurt, Milano, Madrid, 2% la Londra, 0,75% la Bucureşti, iar scăderile au ajuns ulterior şi pe Wall Street, în contextul în care investitorii s-au panicat după ce în Europa a fost descoperită o nouă tulpină de coronavirus.

Astfel în Marea Britanie, acolo unde a fost observată pentru prima oară noua tulpină de COVID-19, despre care agenţia de presă Thomson Reuters scrie că este cu 70% mai contagioasă faţă de varianta originală a virusului, au fost impuse restricţii de călătorie de mai multe ţări, precum Franţa, Germania, Italia, Olanda, Austria, Elveţia, Irlanda, Belgia, Israel, România.

„Noua mutaţie a virusului înspăimântă pieţele“, este titlul pe care îl dau analiştii de la XTB România raportului zilnic publicat luni. „Petrolul scade, DE30 pierde 600 de puncte, dolarul american revine brusc, volatilitatea apare aproape peste tot. Tocmai când lucrurile păreau puse în ordine pentru acest sfârşit de an şi investitorii începuseră să pregătească cadouri de Crăciun, se întâmplă toate acestea.“

Şi nu doar bursele erau ieri în degringoladă, ci şi piaţa valutară. Luni după-amiază lira sterlină se deprecia cu 0,9% faţă de euro şi cu 1,5% faţă de dolarul american. Moneda americană câştigă teren şi faţă de euro, respectiv 0,4%, ceea ce s-a reflectat şi la Bucureşti, respectiv printr-o apreciere faţă de leu, plus 0,9% la 4,0068 lei pentru un dolar.

Scăderile bursiere au ajuns şi la bursa de la Bucureşti, unde indicele principal BET a pierdut 0,75% declin determinat în mare parte de scăderile la Banca Transilvania (1,8%), Petrom (1,93%), BRD (0,42%).

Indicele DAX, al bursei celei mai mari economii europene – Germania, era ieri cel mai afectat înregistrând cea mai abruptă depreciere, de circa 3%. Companiile care sunt expuse sectorului călătoriilor aeriene şi ale companiilor aeriene erau ieri printre cei mai mari pierzători din structura indicelui german DAX.

 

Peste Ocean, Wall Street a deschis pe minus, lăsăând în spate optimismul cu privire la proiectul de lege pentru stimuli fiscali din SUA.

“O nouă tulpină extrem de contagioasă a coronavirusului a fost identificată în Marea Britanie şi mai multe ţări anunţă interdicţii de călătorie către şi dinspre Marea Britanie”, se arată într-un raport al XTB România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO