Burse - Fonduri mutuale

Noi maxime istorice pentru actiunile SIF

16.07.2004, 00:00 17



Actiunile sociatatilor de investitii financiare (SIF) au crescut ieri, in medie cu 1,7%, indicelele BET-FI, care urmaresre evolutia acestora atingand ieri un nou maxim istoric.



Cresterea in randul actiunilor SIF a fost condusa de actiunile SIF Moldova care au castigat 2,4%. Aprecierea inregistrata de titlurile SIF Moldova a venit si pe fondul unei lichiditati bune, ieri transferandu-se peste 2 milioane actiuni.



Actiunile SIF Moldova au reatins aproape de inchidere maximul istoric de 6.400 lei/actiune, la acest pret perfectandu-se de altfel si ultima tranzactie a zile. Si celelalte societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat aprecieri. Actiunile SIF Oltenia s-au mentinut in general pe un trend ascendent pe tot parcursul zilei, cu aproximativ un sfert de ora inainte de inchidere, cotatia atingand un nivel record de 7.450 lei/actiune. Tranzactiile cu aceste actiuni au insumat 7,4 miliarde lei.



Actiunile SIF Transilvania au atins un maxim istoric de 8.500 lei/actiune, pachetele de actiuni transferate ieri nefiind foarte ridicate. Volumul total de actiuni Transilvania tranzactionate ieri a fost de aproximativ 355.000 actiuni, operatunile totalizand 2,9 miliarde lei. Potrivit brokerilor, este posibil ca aprecierile inregistrate ieri de SIF sa se datoreze si investitorilor care au iesit de pe companiile cu o lichiditate slaba si care au inregistrat avansuri importante in ultimele saptamani, dar si celor care au iesit de pe SNP Petrom, o parte din banii acestor investitori mergand spre actiunile SIF.



Actiunile Petrom au pierdut ieri inca 1,6%, continuand sa se mentina pe trendul descendent inregistrat de la inceputul saptamanii. Pretul minim la care actiunile Petrom au fost tranzactionate ieri a fost de 2.460 lei/actiune, inchiderea facandu-se la o cotatie cu 20 lei mai ridicata. Valoarea tranzactiilor a fost de 10,3 miliarde lei.



O scadere au inregistrat ieri si actiunile Bancii Carpatica, care au mai scazut cu 2,1%. Raportarea unui profit brut in crestere cu 76% pe primul semestru comparativ cu perioada similara a anului trecut nu a impresionat in mod deosebit investitorii, tendinta actiunilor Carpatica fiind in general de scadere pe tot parcursul zilei. Astfel, daca la deschidere pretul era de 9.650 lei/actiune, pe fondul unei presiuni la vanzare, cotatia a coborat pana la un nivel minim de 9.350 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a drulat la pretul de 9.400 lei/actiune. Transferurile au totalizat 4,5 miliarde lei. Actiunile Bancii Transilvania au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale, prin intermedul acestei transferandu-se un pachet de 430.000 actiuni, la pretul de 7.150 lei/actiuen. Valoarea tranzactiei a fost de 3 miliarde lei.



Actiunile Amonil au depasit din nou pragul de 400 lei/actiune, pretul la inchidere fiind de 408 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, tilturile Amonil au castigat 4,9%, tranzactiile cu aceste actiuni fiind de 2,3 miliarde lei, de asemenea in crestere fata de sedinta de miercuri.



Actiunile Petrolexportimport au fost suspendate la mijlocul sedintei de la tranzactionare, deoarece sistemul tehnic al Bursei nu a putut inregistra ordine de tranzactionare cu preturi exprimat in sapte cifre. UIltima tranzactie dinainte de suspendarea de la tranzactionare s-a realizat la 950.000 lei/actiune.



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au castigat ieri in medie 1%, cotatia acestot titluri depasind pragul de 1.600 lei/actiune. Si lichiditatea titlurilor a crescut ieri, volumul de actiuni tranzactionate reprezentand 0,2% din capitalul social al companiei.



Evolutia buna a titlurilor Socep a venit ieri pe fondul informatiilor ca societatea a reusit sa semneze cu angajatii un nou contract colectiv de munca, dupa ce la finalul saptamanii trecute, sindicalistii de la Socep amenintasera cu declansarea unei greve generale. In urma negocierilor, salariatii de la Socep au obtinut o majorare salariala de 20%, impreuna cu alte majorari la diferite sporuri primite de acestia. La inceputul declansarii conflictului de munca, angajatii cerusera o majorare salariala de 45%.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au atins ieri pragul de 50.000 lei/actiune, dupa ce in ultimele sedinte, cotatia oscilase in intervalul 48.000 - 49.000 lei/actiune. La nivelul pretului mediu, aceste actiuni au inregistrat o apreciere usoara de 0,9%. Valoarea tranzactiilor a fost de 223 milioane lei.



Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate in piata, cele mai tranzactionate actiuni au fost ieri cele ale producatorului de ulei Argus Constanta. Titlurile Argus au facut obiectul a 27 operatiuni, valoarea acestora fiind de 826 milioane lei. Cotatia Argus nu a inregistrat modificari semnificative comparativ cu sedinta precedenta, la nivelul pretului mediu actiunile inregistrand o variatie pozitiva de 0,1%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul maxim al zilei de 23.500 lei/actiune.



Actiunile companiei Aparataj Elcetric Titu au inregistrat o apreciere medie de 4,3%, pe parcursul sedintei, aceste actiuni fiind tranzactionate la preturi cuprinse intre 15.100 lei si 16.500 lei/actiune. Pachetul total de actiuni Aparataj transferat reprezinta 0,8% din numarul total de actiuni. Valoarea tranzactiilor a fost de 260 milioane lei. Aparataj impreuna cu societatile Electroapartaj si Electrotehnica sunt companiile controlate de fondul de investitii Broadhurst, care are in vedere fuzionarea acestora. In afara de acestea, proiectul de fuziune mai include si pe Romarta 2002 SRL. Broadhurst este actionarul majoritar al Aparataj cu o participatie de 76%.



Cele mai multe din tranzactiile cu actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov s-au perfectat din nou la pretul de 20.00o lei/actiune, cursul mediu inregistrand o apreciere de 0,05%. Transferurile care au implicat aceste actiuni au totalizat 234 milioane lei.



Indicii bursieri care urmaresc companiile listate pe RASDAQ au inregistrat ieri pierderi usoare.



catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO