Burse - Fonduri mutuale

Nio, UiPath şi Tesla, pe primele trei locuri în topul celor mai tranzacţionate 10 acţiuni în România, conform unui sondaj realizat de eToro. Unde se găsesc cele mai mari creşteri

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

12.10.2021, 15:43 893

Acţiunile de tip „growth” continuă să domine portofoliile investitorilor de retail, în pofida temerilor cu privire la creşterea ratelor dobânzilor, reiese dintr-un clasament realizat de platforma digitală de trading eToro.

Conform topului, pe primele trei locuri în topul celor mai tranzacţionate acţiuni în T3/2021 în România se află producătorul chinez de vehicule electrice Nio, urmat de UiPath, cel mai valoros startup IT cu origini în România (listat pe Nasdaq), şi gigantul auto Tesla, care înregistrează anul acesta o creştere de 8,5% .

Acţiunile Nio, listate la New York, sunt pe minus cu 33,4% de la începutul lui 2021 încoace, în timp ce UiPath a ajuns ieri la un minim istoric de 48 de dolari, în scădere cu peste 30% faţă de listarea din luna aprilie.

Pe locul 4 se găseşte lanţul de magazine GameStop, companie care a marcat frenezia aşa-ziselor „meme stocks”, acţiunile apreciindu-se cu 930% de la începutul anului.

A cincea poziţie este ocupată de Apple, cea mai valoroasă companie la nivel mondial, cu o capitalizare de 2.360 de miliarde de dolari. Acţiunile sunt pe minus cu 4,5% în ultima lună, însă randamentul din prima zi de tranzacţionare a anului până în prezent ajunge la 10%.

"Faptul că acţiunile de creştere – şi, în special, acţiunile big tech – domină din ce în ce mai mult portofoliile sugerează două lucruri: în primul rând, faptul că investitorii cred că majorările ratelor dobânzilor vor fi lente şi constante; şi, în al doilea rând, că aceştia sunt convinşi că există încă destul de mult kilometraj în câştigurile acţiunilor de creştere”, spune Ben Laidler, strateg pentru pieţe globale al eToro.

A doua jumătate a clasamentului este completată de Palantir Technologies, o societate fondată cu bani de la CIA care dezvoltă software-uri pentru agenţiile guvernamentale  şi marile companii din SUA, Bionano Genomics, companie biotech listată pe Nasdaq, gigantul chinez de e-commerce Alibaba, retailerul american Amazon şi producătorul de software-uri Microsoft.

Dintre ultimele cinci companii, Bionano Genomics a înregistrat cea mai mare creştere în ultimele 12 luni – 751%.

„Cu excepţia cazului în care Fed (banca centrală americană – n.r.) ia piaţa prin surprindere şi începe să majoreze ratele mai repede decât aşteptările pieţei, credem că acţiunile de tehnologie şi alte acţiuni de creştere vor continua să formeze coloana vertebrală a majorităţii portofoliilor”, adaugă Laidler.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO