Burse - Fonduri mutuale

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a încasat venituri de aproape 12.000 de euro net în 2020

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere...

Autor: Adelina Mihai, Liviu Popescu

21.08.2021, 00:00 2056

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a avut venituri nete cumulate de peste 700.000 de lei în 2020, adică 58.500 de lei net lunar (echivalentul a aproximativ 12.000 de euro net pe lună), arată datele publicate în declaraţia de avere.

Nicu Marcu, profesor de economie, fost deputat şi vicepreşedinte al Curţii de Conturi, a fost numit în funcţia de preşedinte al ASF în luna iunie a anului 2020. Astfel, veniturile totale ale lui Marcu în 2020 reprezintă suma indemnizaţiilor şi salariilor provenite de la mai multe instituţii: Curtea Constituţională, Academia de Studii Economice, Institutul de Economie Naţională şi Universitatea din Craiova.

Rolul lui Nicu Marcu este la fel de important pentru piaţa financiară ca şi cel al guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

În România, preşedintele ASF conduce Consiliul ASF, care supraveghează piaţa de asigurări, piaţa bursieră şi piaţa de pensii private.

Pensiile private au active de 17 mld. euro, piaţa de asigurări este la 2 spre 3 mld. euro, iar piaţa de capital a început să devină tot mai importantă, cu toate că lichiditatea bursei şi numărul de investitori este departe de ce se întâmplă în Polonia sau în Ungaria.

Impactul asupra publicului al acestei autorităţi este foarte mare, având în vedere că 7,6 milioane de români cotizează la Pilonul II, fiind incluşi, fără voia lor, în sistemul pensiilor private, unde cotizează lunar cu 3,75% din salariul brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO