Burse - Fonduri mutuale

Necula, Prime: Piata bursiera stagneaza din lipsa de speculatori

Necula, Prime: Piata stagneaza din lipsa de speculatori
29.06.2009, 18:13 14

Bursa a inregistrat scaderi reduse ieri, indicele extins al pietei BET-XT consemnand un declin de 0,6% fata de referinta, cea mai mare coborare din piata. Restul indi-catorilor s-au situat aproape de pragul pozitiv, indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata pierzand 0,5% fata de referinta, scadere similara cu cea inregistrata de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care a coborat cu 0,54%. Sedinta de ieri a fost una dintre cele mai slabe de la inceputul lunii, valoarea tranzactiilor abia depasind 1,1 mil. euro (4,7 mil. lei), in timp ce vo-lum de tranzactionare a depasit cu putin nivelul de 30 de milioane de titluri, sus-tinut in principal de tranzactiile cu titlurile Dafora, Rompetrol Rafinare si Petrom.

Brokerii sunt de parere ca piata trece printr-o perioada de stagnare, din cauza lipsei investitorilor, o crestere a lichi-ditatii fiind asteptata odata cu apro-pierea perioadei de raportari financiare, de la finalul lunii urmatoare.
"In momentul de fata se observa clar o lipsa de interes a investitorilor pentru piata locala. Pe termen scurt nu exista nicio perspectiva pentru investitorii pe termen scurt, iar investitorii pe termen lung asteapta sa treaca perioada verii pentru a-si modifica portofoliile, mentinandu-si starea de prospectare a pietei", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni in cadrul societatii Prime Transaction.
Titlurile companiei de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR) au inregistrat o sca-dere de 0,2% fata de referinta, pe un volum de tranzactionare ce a depasit 16 mi-lioane de actiuni, peste jumatate din rulajul zilnic.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare corectie, de 1,2% fata de referinta, coborand astfel la pretul de 0,83 lei/actiune. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3) au inchis in stationare la pretul de 0,85 lei/actiune si respectiv 0,414 lei/actiune.
"Lipsa lichiditatii in piata duce la o scadere a volatilitatii, iar acesta este principalul motiv pentru care speculatorii nu intra in piata. Iar cum piata locala este dominata de speculatori, in zilele urma-toare apreciez o stagnare a pietei. Aceasta situatie este dublata si de evo-lutia pietelor externe, care nu prezinta o directie clara. Este posibil sa vedem o crestere a lichiditatii odata cu apropierea perioadei de raportari, pe fondul cresterii volatilitatii in piata", a adaugat Necula.
El a mai apreciat ca pe perioada verii exista posibilitatea unor cresteri ale lichiditatilor in piata pe fondul unor evenimente punctuale, care insa nu vor contribui si la o crestere a entuziasmului investitorilor.
"Este greu de apreciat eveni-mente la nivelul intregii piete care sa contribuie la o crestere a entu-ziasmului investitorilor. Vom vedea insa o crestere a interesului pe fondul unor evenimente punctuale in piata", a spus Necula.
In sectorul energetic, indicele de profil BET-NG a stationat la nivelul de 489 de puncte, evolutie sustinuta in principal de avansul titlurilor societatilor de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), de 1,6% si respectiv 0,2% fata de referinta.
O crestere semnificativa au inre-gistrat si titlurile companiei de panificatiei Boromir Prod (SPCU), de aproape 5% fata de referinta, urcand astfel la pretul de 0,421 lei/titlu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO