Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, EstInvest: Preturile sunt date de panica, nu au legatura cu emitentii

Murgoci, EstInvest: Preturile sunt date de panica, nu au legatura cu emitentii
19.02.2009, 18:18 24

Bursa de la Bucuresti a continuat sa urce si ieri, cu 4,6% la nivelul indicelui BET, brokerii fiind de parere ca o astfel de evolutie este normala, tinand cont de corectiile puternice din ultimele sedinte. Indicele energetic BET-NG a inregistrat cea de-a doua apreciere, de 4%.

"Este normal sa urce dupa ce de la sfarsitul saptamanii trecute si pana ieri (miercuri - n.a) piata a coborat cu 20% aproape. Nu este vorba, asadar, despre o revenire si nu cred ca surprinde pe nimeni. Important este ca aprecierile sa se mentina pentru mai multe sedinte, insa cred ca in continuare piata ramane vulnerabila la stirile externe", a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au inregistrat aprecieri considerabile, de 7,2% si 4,9%, in vreme ce societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat in medie cu 2%.
Pe plus au inchis si titlurile BRD cu un avans de 2,9%, iar actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) cu 4%. Banca Transilvania (TLV) a consemnat cea mai mare crestere dintre societatile bancare, de 7,7%, atingand un pret pe actiune de 0,775 lei.
"Preturile la care s-a ajuns nu mai au nicio legatura cu companiile si in mod cert nu reprezinta valoarea acestora. Preturile sunt date de panica investitorilor. Investitorii mari institutionali care se mai gasesc pe piata ies la vanzare in incercarea de a-si salva lichiditatile de fiecare data cand stirile privind Europa de Est sunt negative", a adaugat Murgoci.
Titlurile Impact (IMP) au urcat aproape de limita de variatie, cu 14,6%, consemnand una dintre cele mai mari aprecieri din piata, alaturi de titlurile Broker Cluj (BRK - 15%) si Oltchim Rm. Valcea (OLT - 14,4%), acestea scazand si cel mai mult in ultima saptamana.
La categoria SIF-uri cea mai mare crestere din piata au consemnat-o titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 5%, urmate de cresterile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Moldova (SIF2), de 4,4% si respectiv 3,9%. Indicele de profil, BET-FI, a urcat cu 3,7%, inchizand insa tot sub pragul suport de 9.000 de puncte.
"Analiza tehnica ne arata un nou prag suport pe SIF-uri undeva la 7.000 de puncte, poate chiar mai jos. Evolutia Bursei pe termen scurt ramane insa o incertitudine. Observam in ultima perioada ca piata locala nu se mai coreleaza la fel de mult cu pietele externe. Factorii interni au inceput sa conteze mai mult in acest inceput de an si toata lumea se concentreaza pe datele macro-economice si buget", a continuat Murgoci.
Principalele burse europene inregistrau spre inchidere avansuri de pana la 0,7 la nivelul indicelui DAX. Indicatorul britanic FTSE 100 crestea aproape de finalul sedintei cu 0,5%, iar indicele francez CAC avansa cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO