Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, Estinvest: Nu prea mai sunt bani noi în piaţă

Autor: Stefan Musgociu

16.05.2011, 23:54 805

Bursa a scăzut luni cu 0,38%, în linie cu pieţele externe, însăprudenţa investitorilor a limitat lichiditatea la 22,8 milioane delei, din care peste jumătate a fost asigurată de tranzacţiile cuacţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV).Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest MarcelMurgoci consideră că lichiditatea redusă este determinată pe de oparte de trecerea datelor de înregistrare pentru dividend, dar şide publicarea rezultatelor financiare trimestriale ale celor maimulte companii listate.

"Având în vedere volumele reduse de acţiuni tranzacţionate, nuputem vorbi de o piaţă în scădere, în care investitorii vând pentrua-şi limita pierderile. Evoluţia este determinată în special deceea ce se întâmplă pe plan extern. Volumele de tranzacţionare desăptămâna trecută au fost influenţate de trecerea datelorex-dividend (după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividendeaferente anului trecut - n. red.) şi de intrarea la cumpărare aunor investitori care au vrut să profite de scăderile cotaţiilordin zilele respective", a declarat Murgoci.

El crede că o parte dintre investitori analizează rezultatelefinanciare trimestriale anunţate săptămâna trecută de majoritateacompaniilor, iar ulterior vor stabili ce strategie vor urma.

"În plus, din ce se vede nu prea mai sunt bani noi în piaţă,care să ducă la mişcări mai vizibile ale preţurilor. Majoritateainvestitorilor se uită spre acţiunile Fondului Proprietatea şiaşteaptă alte mişcări pentru a intra la tranzacţionare", a mai spusbrokerul.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, urmăritede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 0,57%, în timp ce titlurile celor cinci SIF-uri au înregistratvariaţii mai ample şi au dus indicele BET-FI cu 1,9% sub nivelul devineri.

Chiar în ultimele minute unele ordine mici de cumpărare auridicat preţurile acţiunilor Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN)cu 5,72% şi respectiv 2,59%. Astfel, indicele BET-NG a încheiatziua în creştere cu 1%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,8 milioanede lei (5,5 milioane de euro), sumă cu 11% sub rulajul devineri.

Murgoci nu exclude posibilitatea ca apatia să continue înurmătoarele şedinţe şi crede că piaţa va mai înregistra variaţiiample doar dacă vor apărea ştiri imprevizibile atât pe plan local,cât şi extern.

"Mai apar ştiri de genul deciziei de amânare a transferului deacţiuni FP de la stat către persoanele care au optat pentru acesttip de despăgubire, însă nu fac decât să îi determine peinvestitori să fie mai prudenţi. Probabil că doar după cecompaniile vor începe să distribuie dividendele vom mai vedeamişcări mai ample în piaţă", a adăugat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi Banca Transilvania s-auplasat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiunide 7,2 milioane de lei şi respectiv 6,7 milioane de lei.

Cele două titluri au asigurat astfel 62% din rulajul Bursei.

Cotaţia titlurilor FP a scăzut cu 0,66%, la 0,5305 lei, iaracţiunile TLV au coborât cu 1,91%, la 1,49 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO