Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, EstInvest: Investitorii la Bursa incep sa cearna companiile in care investesc

Murgoci, EstInvest: Investitorii incep sa cearna companiile in care investesc
27.04.2009, 19:28 20

Bursa a inchis sedinta de ieri in urcare, in ciuda tendintei din regiune, principalul indice al pietei, BET, consemnand un avans de 3,4%, peste nivelul de 3.000 de puncte. Indicele energetic BET-NG a urcat cu 2,1%, in timp ce societatile financiare au fost in continuare suspendate de la tranzactionare.

Brokerii apreciaza ca in perioada urmatoare investitorii vor fi mai atenti la cumparare si vor fi interesati in special de companiile care raporteaza bugete solide pentru restul anului, in acest fel incercand sa reduca din riscuri.
"Interesul este mult mai ridicat printre investitori decat la inceputul anului pentru piata locala de capital, iar in perioada urmatoare, pe fondul apropierii perioadei de raportari, cred ca vom asista la o triere a emitentilor in functie de datele prezentate, investitorii incercand sa se puna la adapost de eventuale corectii", a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare din cadrul societatii de brokeraj EstInvest.
El a apreciat insa ca sectoarele cele mai tranzactionate in perioada urmatoare vor ramane in continuare societatile financiare si cele bancare, pe fondul numarului mic de emitenti listati. "In continuare vom vedea un interes ridicat pentru SIF-uri si banci, pentru ca numarul emitentilor pe piata locala este foarte mic, iar investitorii nu au prea multe alternative. De altfel vedem cum in lipsa societatilor financiare, lichiditatea pietei este extrem de redusa", a adaugat Murgoci.
Pe fondul sistarii de la tranzactionare a societatilor financiare, valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la doar 2 mil. euro (8,6 mil. lei), volumul de tranzactionare fiind de 41 de milioane de titluri.
Printre cele mai tranzactionate actiuni s-au numarat titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), care au inregistrat o apreciere de 3,2% si respectiv 2,8%, in vreme ce titlurile societatii de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) au urcat cu 2,6%.
Cresteri asemanatoare au inregistrat si societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 2,9% si respectiv 3,4%, in vreme ce la categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat un declin de 3%. Suspendarea celor cinci societati de investitii financiare de la tranzactionare de vineri incepand a afectat puternic si lichiditatea de pe piata derivatelor de la Sibiu, in conditiile in care derivatele pe SIF Oltenia (DESIF5) si SIF Moldova (DESIF2) erau preferatele investitorilor.
Vineri, in prima zi de tranzactionare fara SIF-uri, la Sibiu s-a incheiat un numar de circa 250 de contracte, fata de peste 12.000 de contracte incheiate in sedinta anterioara. Piata s-a aflat in aceeasi situatie si ieri, in conditiile in care pana la ora 15:00 se incheiasera 136 de contracte, lichiditatea totala a acestora fiind de circa 0,446 mil. lei (0,105 mil. euro). In absenta derivatelor pe SIF-uri, investitorii si-au indreptat atentia inspre perechea ron-euro, derivatele pe Banca Transilvania (DETLV), Petrom (DESNP) si Broker Cluj (DEBRK).
Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau spre inchidere pierderi, cel mai mare declin fiind consemnat de indicele paneuropean Euro Stoxx 50, care cobora cu 1,5% sub referinta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO