Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, EstInvest: Bursa ia adesea turnuri spectaculoase fara explicatie

Murgoci, EstInvest: Bursa ia adesea turnuri spectaculoase fara explicatie
03.03.2009, 18:33 29

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe scadere, cu o usoara depreciere la nivelul indicelui BET, de 0,4%, in vreme ce societatile financiare au reusit sa inchida pe verde, in crestere cu aproape 5% pe BET-FI. Lichiditatea s-a mentinut scazuta, la 2,6 mil. euro, insa brokerii sunt de parere ca aceasta nu mai reprezinta un reper pentru investitori.

"Pe termen scurt asistam la o decorelare fata de piete externe si putem vorbi de o rezistenta la stirile negative ale pietei interne. Cu toate acestea, sunt situatii cand piata ia turnuri spectaculoase fara vreo explicatie logica, doar pe fondul nervozitatii investitorilor. De asemenea vom vedea o influenta mai mare in piata a stirilor referitoare la economia interna si mediul politic, decat stirile care vor veni de afara. Nu trebuie insa sa uitam evolutiile pietelor europene au puterea sa influenteze si evolutia pietei locale", a apreciat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Banca Transilvania (TLV) si Banca Comerciala Carpatica (BCC) au consemnat pierderi de 4% fiecare, coborand la pretul de 0,61 lei/actiune si respectiv 0,08 lei/actiune. Restul societatilor din sectorul bancar BRD si Erste Bank (EBS) au inregistrat evolutii pozitive, cu o apreciere de 3,4% pe titlurile BRD, in vreme ce actiunile bancii austriece au inchis in stationare, la pretul de 32 lei/actiune.
La categoria SIF-uri aprecierile au fost cuprinse intre 4,1%, crestere inregistrata pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), si 5,5%, avans consemnat de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).
In sectorul energetic, cea mai mare scadere a fost inregistrata de actiunile companiei petroliere Petrom (SNP), care au pierdut 2,5% fata de referinta, coborand la nivelul de 0,116 lei/actiune, minimul de la inceputul anului si pana in prezent. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au reusit o apreciere modesta, de 0,4%, pana la pretul de 0,026 lei/actiune. Evolutie pozitiva au consemnat si titlurile Transgaz (TGN), care au inchis in stationare, la pretul de 103 lei/actiune.
"Pe fondul scaderilor puternice din ultimele luni, lichiditatea pietei s-a redus semnificativ, pentru ca si preturile s-au redus considerabil. In aceste conditii, nivelul lichiditatii nu mai reprezinta un reper, in primul rand pentru analiza tehnica si in al doilea rand, devine neconclundenta pentru investitori in luarea unei decizii cu privire la intrarea in piata. Acestia ar trebui sa fie mult mai atenti la ce se intampla in piata, si sa observe miscarile de trend, precum si stirile cu privire la starea economiei. Observatia insa duce la o reactie in val a investitorilor care poate genera si scaderi pronuntate", a adaugat Murgoci.
Principalele piete europene inregistrau spre inchidere aprecieri usoare, de pana la 0,7% pe indicele german DAX, in vreme ce indicele pan european Euro Stoxx 50 urca cu 0,5%. Nu toti indicatorii din regiune reuseau sa evolueze pe plus, indicele britanic FTSE 100 consemnand spre inchidere un declin de 2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO