Burse - Fonduri mutuale

Motorul industriei, productia de otel, incepe sa se puna in miscare

Motorul industriei, productia de otel, incepe sa se puna in miscare
23.02.2010, 23:08 69

Motorul mai putin vazut al economiei, productia de otel, a urcatin luna ianuarie din 2010 cu 85,8% fata de minimul atins in urma cuun an, cu impact direct asupra exporturilor, dand sperante in ceeace priveste relansarea economica a Romaniei.

In perioada de avant economic, siderurgia contribuia cu pana la14% la exporturi, potrivit lui Petru Ianc, director general inMinisterul Economiei, specializat in siderurgie.

"Pentru Romania aceasta crestere inseamna locuri de munca,consum de energie electrica, consum de materiale, dar avand invedere ca productia ia mai mult drumul exporturilor, productia deotel trebuie tratata mai cu rezerva in ceea ce priveste relansareaeconomica interna", considera Ianc.

Dupa dezastrul din primele noua luni ale anului trecut, candproductia de otel la nivel national s-a redus la o medie de 180.000de tone pe an, in cele patru luni care care au urmat (octombrie2009 - ianuarie 2010) productia de otel a urcat cu circa 50%.

Chiar daca cresterea inregistrata pana in prezent este unaspectaculoasa, productia de otel ar trebui sa se dubleze din noupentru a atinge nivelurile maxime atinse in urma cu doi ani dezile.

Productia celui mai mare combinat din tara, producatorul de otelArcelorMittal Galati, controlat de miliardarul indian LakshmiMittal, cu afaceri de 1,84 mld. euro in 2008, este indreptata inproportie de peste 70% catre export. Totodata, ArcelorMittal Galaticontribuie cu circa 82% la productia interna de otel brut, potrivitlui Petru Todoran, director general al Asociatiei Romane aDistribuitorilor de Metal (ARDIMET).

In luna octombrie din 2008, cand ArcelorMittal Galati a inchisunul dintre cele patru furnale din dotare a carui capacitate era decirca jumatate din cea totala a combinatului, productia de otel aRomaniei a cazut in urmatoarele doua luni care au urmat cu aproape60%.

La nivel economic, reducerea productiei combinatului de laGalati a contribuit la scaderea generala a economiei. De la ocrestere de 9,2% in trimestrul al treilea din 2008, avansulPIB-ului s-a racorit la 2,9% in trimestrul urmator, pentru ca inprimul trimestru din 2009, cand productia de otel a atins un minimistoric, PIB-ul sa se contracte cu 6,2%.

Semnalele revenirii industriei s-au vazut pe Bursa inrezultatele raportate anul trecut de companiile din domeniu.Astfel, sase din sapte producatori de componente auto si aparatajindustrial si electronic listati au inregistrat in ultimele treiluni din 2009 un avans al afacerilor comparativ cu aceeasi perioadadin anul precedent.

Combinatul siderurgic Mechel Targoviste (COS), care ainregistrat in ultimul trimestru al anului trecut un avans de 15,5%a cifrei de afaceri, la 143,2 mil. lei (33,7 mil. euro), ainregistrat cea mai mare crestere de pe Bursa in 2010, de 45,5%,chiar daca pe o lichiditate foarte redusa.

"Scaderea consumului de otel brut anul trecut in Romania, adicaincluzand importurile, a fost de numai 10-15%, fata de o scadere de30%, cat anticipam initial. La finele lui 2008 erau in stoc circaun milion de tone de otel si anticipam ca anul trecut s-a destocatintreaga cantitate. Productia creste, insa aceasta este dirijatamai mult catre export, nu spre piata interna", spune PetruTodoran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO