Burse - Fonduri mutuale

​Morganti: Investitorii instituţionali cer discount. Noi facem tot posibilul să nu oferim discount la Petrom

Autor: Andrei Chirileasa

17.07.2011, 19:23 262

Investitorii instituţionali cer îngeneral un discount faţă de preţul din piaţă pentru a subscrie înoferte de acţiuni precum cea de la Petrom, spuneAngelo Morganti, manager de equity - corporate finance în cadrulbăncii de investiţii Renaissance Capital, care conduce consorţiulde intermediere al ofertei Petrom.

Morganti este unul dintrespecialiştii implicaţi direct în cea mai mare tranzacţie dinistoria bursei de la Bucureşti.

"Toate ofertele de vânzare deacţiuni din Europa (în cazul unor companii listate - n.red.) dinultimele luni s-au făcut la discount faţă de preţul acţiunilor dinziua anterioară anunţării ofertelor. Investitorii instituţionalivor să obţină un return imediat, vor să se asigure că nu pierdbani, sunt foarte pragmatici", a declarat Morganti, într-oconferinţă de presă organizată duminică de RenaissanceCapital.

El a dat exemplu oferta OMV dinuna mai, care s-a realizat la un preţ cu 10% sub preţul de pe bursadin Viena din ziua anterioară anunţării ofertei şi cu 16% subpreţul maxim, de 33 de euro, anunţat.

"Investitorii instituţionalipornesc de la premisa că toate informaţiile (creşterea ratinguluide ţară, evoluţia preţului ţiţeiului - n.red.) sunt incluse înpreţul actual de pe piaţă. Ei vor un discount care să le acopereriscul pe care şi-l asumă intrând pe o piaţă pe care n-o cunoscprea bine, cu lichiditate mică", a mai explicat reprezentantulRenaissance.

Preţul acţiunilor Petrom înaintede anunţarea ofertei era de circa 0,4 lei, iar în ultima săptămână,cotaţia pe Bursă a scăzut la 0,387 lei. Preţul maxim de ofertă estede 0,46 lei.

Morganti: Facem totposibilul să nu oferim discount

"Noi facem tot posibilul ca să nuoferim discount în oferta Petrom. Este în interesul statului şi alnostru ca preţul să fie cât mai mare", a declaratMorganti.

El spune însă că efectele petermen lung ale ofertei sunt la fel de importante ca şi preţul pecare statul îl încasează acum.

"Oferta Petrom va pune România peharta investitorilor străini pe termen lung. Nu e important doarcâţi bani strângi din ofertă acum, ci şi impresia cu care rămâninvestitorii străini."

Preţul minim poate ajutasau ucide oferta

Reprezentanţii Renaissance Capitalau mai declarat că este posibil ca statul să anunţe un preţ dereferinţă (preţ minim) al ofertei Petrom până miercuri, şi că acestpreţ poate fi decisiv în privinţa rezultatului final alofertei.

"Un preţ nerealist va face catranzacţia să nu fie foarte reuşită şi ca investitorii străini săfie circumspecţi în viitoarele oferte ale statului", a explicatMorganti.

El nu a dorit să spună dacăRenaissance a făcut până acum vreo recomandare comisiei deprivatizare privind preţul minim şi nici nu a oferit informaţiiprivind nivelul subscrierilor din ofertă. Subscrierile din ofertaPetrom sunt secrete, primele date publice urmând să apară vineri,22 iulie, după închiderea perioadei de subscriere. Atunci, ordinelede subscriere preluate de intermediarii locali (BT Securities, EFGEurobank Securities şi Romcapital) vor fi centralizate, iarordinele valide vor fi introduse în sistemul Bursei de ValoriBucureşti.

Tot atunci va fi stabilit preţulde vânzare a acţiunilor pentru fiecare tranşă în parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO