Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley: Oferta Vimetco va aduce bani la Alro

03.08.2007, 19:00 38

Actiunile companiei olandeze Vimetco - fosta Marco Industries - proprietarul producatorului de aluminiu Alro Slatina, au inceput ieri sa fie tranzactionate la Bursa de Valori din Londra, unde grupul are o capitalizare de 2 mld. dolari (1,48 mld. euro).
"Credem ca oferta publica initiala (Initial Public Offering, IPO, n.r.) a companiei-mama va contribui pe viitor la dezvoltarea Alro. IPO-ul pentru Vimetco a generat un interes deosebit printre cei mai mari investitori internationali, o dovada clara a increderii pe care pietele internationale de capital o atribuie companiei, precum si echipei de management. Tranzactia demonstreaza, de asemenea, interesul deosebit al investitorilor de portofoliu pentru regiune, dar si pentru Romania in particular", a declarat Bogdan Ciobotaru, responsabil pentru activitatile de investment banking ale Morgan Stanley in Romania. El a mentionat ca tranzactia reprezinta cea mai importanta oferta publica initiala internationala a unei companii din Europa Centrala si de Est, excluzand Rusia si Comunitatea Statelor Independente, din anul 2000 pana in prezent.
Vimetco a derulat o oferta publica initiala, printr-o emisiune de certificate globale de depozit, in urma careia a obtinut 515 mil. $, suma care poate creste la peste 590 mil. $ daca toate optiunile de suprasubscriere vor fi exercitate, potrivit reprezentantilor companiei.
Oferta cuprinde 30% din actiunile Vimetco, respectiv 46,8 milioane de actiuni ordinare si 10,45 milioane de titluri noi, sub forma de certificate de depozit.
Compania-mama a Vimetco, Romal Holdings, inregistrata de asemenea in Olanda, a acordat intermediarilor emisiunii, UniCredit si Morgan Stanley, o optiune de suprasubscriere, astfel incat cele doua banci vor putea sa preia pana la 8,58 milioane de actiuni sub forma de certificate de depozit. Optiunea poate fi exercitata in termen de 30 de zile de la data anuntarii pretului de oferta. Vimetco si actionarii vanzatori nu pot tranzactiona actiuni ale companiei pentru o perioada de 180 de zile de la data incheierii ofertei publice.
Grupul si-a schimbat recent denumirea din Marco Industries si detine circa 90% din capitalul Alro Slatina.
Tranzactia a fost derulata cu asistenta juridica a Ioanei Racoti, avocat asociat la firma Zamfirescu, Racoti si Predoiu. Casa de avocatura a fost infiintata in 2005 si este specializata in domeniul fuziunilor, achizitiilor, arbitrajelor comerciale, insolventei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO