Burse - Fonduri mutuale

Mittal pregateste delistarea Romportmet, cea mai profitabila companie de pe Bursa

Mittal pregateste delistarea Romportmet, cea mai profitabila companie de pe Bursa

Click pentru imaginea marita

20.06.2008, 20:07 343

Grupul Arcelor Mittal intentioneaza sa delisteze Romportmet Galati (ROMT) de pe piata RASDAQ, potrivit conducerii companiei, dupa ce a depasit pragul de 95% din capitalul social in urma achizitiilor din ultima perioada.
Operatorul portuar deserveste cel mai mare combinat al grupului in Romania, Arcelor Mittal Galati, cu afaceri de peste 2,1 miliarde de euro in 2007. Compania este una dintre cele mai porfitabile de pe Bursa, cu o marja de profit de peste 71% din cifra de afaceri in 2007.
"Aveau (Arcelor Mittal - n.red.) vreo 94,7% din actiuni, dar au mai cumparat. Se incearca o delistare. Cam acesta este viitorul", a declarat Silviu Florea, directorul general al Romportmet Galati.
In urma achizitiilor realizate de grup de la inceputul acestui an, Arcelor Mittal a ajuns la finele lunii aprilie sa detina prin intermediul societatilor Mittal Steel Holding si Sidex Trading, pe care le controleaza, o participatie de peste 95% din actiunile Romportmet, care, conform reglementarilor pietei, ii dau dreptul de a demara procedura de delistare a companiei.
Arcelor Mittal a continuat in ultimele saptamani sa achizitioneze, prin intermediul Mittal Steel Holding, aproape zilnic pachete de actiuni Romportmet disponibile in piata la preturi cuprinse intre 10,2 lei si 11 lei/actiune. Achizitiile din ultima luna si jumatate sunt totusi infime, cifrandu-se la circa 37.000 de euro (135.000 de lei).
Mittal a preluat la finele anului 2005 de la fondul de investitii american Broadhurst un pachet de 78% din actiunile Romportmet, in cadrul unei tranzactii in valoare de 37,8 milioane de euro, ajungand sa controleze peste 90% din capital. Dupa tranzactie, Mittal a facut o oferta de preluare, la un pret de 6,5 lei/actiune, insa la acea data nu a reusit sa stranga 95% din actiuni.
Delistarea Romportmet de pe Bursa vine in contextul politicii grupului indian de reducere a costurilor.
Arcelor Mittal mai are listate pe piata RASDAQ trei combinate, cel de la Roman, Hunedoare si Iasi, la care detine participatii de peste 70% din capital.
Cu toate acestea, in actionariatul celor trei societati SIF-urile detin pachete importante, de 10-15% din actiuni, fapt ce ar face destul de costisitoare o tentativa de delistare a companiilor de pe piata.
Desi Romportmet Galati este una dintre cele mai profitabile companii listate pe Bursa, cu marje de profit brut care au depasit in ultimii ani 50%, indienii nu au oferit niciodata dividende actionarilor. Arcelor Mittal a preferat in schimb sa transforme operatorul portuar intr-o banca prin care sa-si finanteze firmele din grup in momentele in care acestea duceau lipsa de lichiditati.
Anul trecut, Romportmet a obtinut un profit net de 41,9 miloane de lei (12,5 milioane de euro), la o cifra de afaceri de 58,4 milioane de lei (17,5%), respectiv o marja a profitului net de 71,7%. Fata de 2006, profitul Romportmet a avansat cu 17,4%, in timp ce afacerile s-au diminuat usor, cu 8,6%.
Datorita rezultatelor bune, compania s-a mentinut in ultimii doi ani mai tot timpul in topul celor mai mari companii listate pe piata RASDAQ.
La pretul de 11,1 lei/actiune, inregistrat spre inchiderea sedintei de ieri, valoarea de piata a companiei Romportmet Galati se ridica la 76,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO