Burse - Fonduri mutuale

Mittal ar putea face concurenta Comvex, cu un terminal propriu

16.04.2009, 19:05 51

Conducerea operatorului portuar Comvex Constanta (CMVX) spune ca reprezentantii ArcelorMittal au facut pasi importanti in vederea construirii unui nou terminal mineralier propriu in portul Constanta, cu scopul a se debarasa de serviciile Comvex si incearca sa obtina informatii din interior pentru realizarea acestui proiect.

Astfel, in luna octombrie a anului trecut, reprezentanti din cadrul ArcelorMittal Galati au achizitionat documentele de licitatie pentru concesionarea Mall-ului 3 din Constanta Sud Agigea - o platforma din portul Constanta pe care, potrivit acelor documente, se poate construi printre altele si un terminal mineralier.
Contactati de ZF, reprezentantii proiectantului general al portului Constanta, IPTANA SA, au confirmat ca au purtat discutii cu directori din cadrul ArcelorMittal Galati in vederea lucrarilor de infrastructura ce trebuie realizate in zona.
"Au fost pe la mine (n.r. conducerea ArcelorMittal Galati) si le-am explicat situatia. Am vorbit despre date tehnice legate de lucrarea care trebuie realizata inainte ca aceasta locatie sa fie folosita la ceva. Ca sa poata fi utilizat mall-ul acesta intai trebuie sa se realizeze niste chei si lucrari la teren. Nu au spus ce intentie au cu mall-ul respectiv", a declarat Constantin Spataru, director adjunct in cadrul IPTANA SA.
Potrivit lui, lucrarile de infrastructura necesare acestei locatii se invart in jurul cifrei de 70 milioane de euro.
Desi niciunul dintre cei care au cumparat documentele nu s-a prezentat la licitatie, aceasta se va relua la o data viitoare.
Combinatele detinute de grupul international in tara s-au confruntat in ultimele luni cu o scadere drastica a comenzilor.
 
Comvex: Indienii vor informatii privilegiate
Ca urmare, productia celui mai mare combinat al ArcelorMittal, cel de la Galati, s-a redus pe parcursul acestui an la mai mult de o treime fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit sindicalistilor FSS Metarom, si compania a disponibilizat la cerere mii de angajati.
Conducerea Comvex acuza ArcelorMittal de faptul ca a incercat pe parcursul acestui an sa obtina informatii privilegiate de la operatorul portuar, la care detine printr-un vehicul o participatie importanta, de 36% din actiuni, informatii care ar putea fi folosite de producatorul de otel in detrimentul societatii.
"ArcelorMittal lucreaza murdar. Indiferent de dificultatile conjuncturale, ei incearca sa obtina informatii privilegiate din interiorul societatii si in acelasi timp actioneaza in interesul propriu in vederea construirii unui terminal de transport mineralier de tipul celui la care este actionar, prejudiciind interesele celorlalti actionari ai societatii", a declarat Viorel Panait, directorul general al Comvex Constanta.
Reprezentantii ArcelorMittal nu au putut fi contactati pentru mai multe detalii.
ArcelorMittal este cel mai mare client al Comvex Constanta, in 2008 grupul avand o pondere de peste 50% in afacerile operatorului portuar, astlfel ca daca proiectul s-ar concretiza, Comvex ar putea fi puternic afectata.
Acuzatii similare a mai emis recent si conducerea Oltchim Ramicu Valcea impotriva principalului actionar minoritar, grupul PCC, despre care spune ca incearca sa obtina informatii din companie in calitate de actionar pentru a le folosi in interes propriu.
De curand, Grupul Rompetrol a construit in largul Marii Negre un terminal propriu, care pune in dificultate activitatea Oil Terminal (OIL), in conditiile in care Rompetrol Rafinare detinea cea mai mare cota in afacerile operatorului portuar, care pana acum a beneficiat de o pozitie de monopol in ceea ce priveste tranzitul cu produse petroliere prin Portul Constanta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO