Burse - Fonduri mutuale

Minoritarii au castigat razboiul cu statul la Oltchim

Minoritarii au castigat razboiul cu statul la Oltchim
08.08.2006, 19:51 7

Actionarii Oltchim Ramnicu Valcea au aprobat anularea majorarii de capital realizata in noiembrie 2003 prin conversia in actiuni a unor datorii ale companiei catre AVAS, in valoare de 95,2 milioane de dolari (circa 76 mil. euro).
Reprezentantii companiei sustin insa ca procesul de privatizare al Oltchim va fi demarat cel mai devreme in noiembrie.
Participatia statului se va reduce de la 95% la 53%, iar cotele detinute de minoritari vor creste in mod corespunzator. Brokerii spun ca anularea majorarii de capital de la Oltchim este un lucru bun pentru actionarii minoritari ai companiei, dar nu se asteapta la cresteri spectaculoase ale pretului actiunilor Oltchim pe termen scurt. De la mijlocul lunii iunie, actiunile Oltchim au crescut cu peste 30%.
"Este adevarat ca Oltchim isi reduce capitalul social, dar cresc in bilant datoriile. Evolutia actiunilor va depinde mult de rezultatele pe care compania le va publica la sase luni, dar si de modul in care se va realiza privatizarea", a declarat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest din Oradea.
In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor desfasurata la finele saptamanii trecute s-a decis renuntarea la caile de atac impotriva unei sentinte civile referitoare la anularea hotararii AGEA din noiembrie 2003, prin care s-a aprobat majorarea capitalului social al companiei. Acea hotarare a fost atacata in justitie de principalii actionari minoritari, fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell si SIF Oltenia, care au obtinut anularea majorarii de capital.
In urma deciziei AGA, capitalul social al Oltchim va reveni la structura dinaintea majorarii de capital, participatia statului in cadrul companiei reducandu-se de la 95,7% la 53,2%. In schimb, AVAS va recapata pozitia de creditor al Oltchim si va putea incepe demersurile de recuperare a datoriei prin vanzarea la licitatie a unor active ale companiei neutilizate in activitatea de baza.
Actiunile Oltchim revin la tranzactionare astazi. Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile Oltchim a fost de 0,446 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 450 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO