Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Energiei solicită Electrica alegerea membrilor Consiliului de Administraţie prin metoda votului cumulativ

Ministerul Energiei solicită Electrica alegerea...

Autor: Tibi Oprea

22.03.2021, 20:51 306

Electrica (simbol bursier EL), cel mai mare jucător local din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie, a anunţat luni seară la Bursa de Valori Bucureşti că administratorii societăţii au primit o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 28/29 aprilie din partea Ministerului Energiei, în numele statului român, în calitate de acţionar cu 48,8% din capitalul social al companiei.

Ministerul Energiei a solicitat Electrica să aleagă noii membri ai Consiliului de Administraţie, pentru o perioadă de patru ani, prin aplicarea metodei votului cumulativ.Marţi, la ora redactării acestei ştiri, acţiunile EL înregistrau o creştere de 1,5%, pe fondul unor tranzacţii de 180.000 de lei, arată datele BVB.

Anterior, la Romgaz acţionarii au ales pe 11 martie noua componenţă a Consiliului de Administraţie, tot prin metoda votului cumulativ. Rezultatul a fost că pentru prima oară de la listarea companiei în 2013 în CA nu se mai află niciun membru independent, propus de un acţionar minoritar, fiind revocaţi toţi cei trei candidaţi, iar propunerile statului fiind avizate.

În aceeaşi şedinţă, acţionarii vor vota şi distribuirea unui dividend brut de 0,73 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 5,3%, respectiv suma de 248 de milioane de lei.

Compania a încheiat anul 2020 cu un profit net de 388 mil. lei, plus 88% faţă de 2019 şi venituri de 6,5 mld. lei, plus 3,5%. EBITDA consolidată a atins valoarea de 953 milioane lei, fiind mai mare cu 235 milioane lei faţă de valoarea din 2019, creşetere determinată în principal de evoluţia segmentului de furnizare pe fondul recuperării unor diferenţe de costuri de achiziţie a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare şi prin reversarea unor ajustări pentru deprecierea creanţelor incerte la nivel de grup, în sumă de aproximativ 105 milioane lei, după efectuarea ajustărilor de TVA pentru Oltchim, debitor în faliment.

Electrica are 4,7 miliarde de lei capitalizare. De la începutul anului, acţiunile EL înregistrează o creştere de 8%, pe fondul unor tranzacţii de 62,1 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO