Burse - Fonduri mutuale

Miliardarul Mittal arunca 42 mil. euro ca sa preia Comvex Constanta

19.10.2008, 19:56 29

Oferta este una dintre cele mai mari de pe Bursa din ultimii ani, fiind comparabila cu cea derulata la finele anului trecut de Vienna Insurance Group pentru Asirom (ASRA), care s-a ridicat la 243,6 mil. lei (circa 68 mil. euro) si oferta Zentiva din 2005 pentru producatorul autohton de medicamente Sicomed (SCD), in valoare de 280 mil. lei (77 mil. euro).

Operatiunea este intermediata de HTI Valori Mobiliare, societatea de brokeraj preluata anul trecut de catre banca americana de investitii Morgan Stanley, care a intermediat si cumpararea pachetului de 36% din actiunile Comvex de catre Expert Placement Services, o alta subsidiara a grupului ArcelorMittal, la inceputul lunii iulie.
Pretul oferit de ArcelorMittal este de 55 lei/actiune, usor sub cel de inchidere de vineri, care a urcat cu 12,5% dupa anuntul de lansare a ofertei.
Reglementarile pietei de capital prevad ca la depasirea pragului de control, de 33% din actiunile unei companii, sa fie lansata oferta publica obligatorie la un pret minim egal cu cel mai mare pret la care actiunile respective s-au tranzactionat in ultimele 12 luni de zile.
Oferta de preluare a Comvex de catre ArcelorMittal vine in contextul in care Expert Placement Services a achizitionat la inceputul lunii iulie un pachet de aproape 36% din actiunile operatorului portuar in cadrul unor tranzactii in valoare de 87,5 mil. lei (circa 24 mil. euro). Pretul din oferta este acelasi cu cel la care producatorul de otel a intrat in actonariatul Comvex, respectiv 55 lei/actiune, nivel care evalueaza compania la 65,7 mil. euro, excluzand majoarea de capital aflata in curs.
Imediat dupa ce ArcelorMittal a intrat in actionariatul Comvex, conducerea operatorului portuar a demarat o majorare de capital, in cadrul careia a anulat subscrierile realizate de Expert Placement Services, ceea ce ar determina o reducere a participatiei grupului la 28%. Majorarea a fost atacata in justitie.
Ceilalti actionari ai Comvex, care au subscris in cadrul operatiunii de majorare derulata de companie, ar putea acum sa-si vanda titlurile in oferta la un pret cu mult peste cel matematic calculat luand in calcul operatiunea, de circa 36,6 lei/actiune si in acelasi timp sa beneficieze de actiunile emise in cadrul majorarii la inregistrarea acestora.
Trebuie avut in vedere si faptul ca hotararea privind majorarea capitalului Comvex a fost contestata in instanta de catre ArcelorMittal si procesul este in curs de derulare, chiar daca cererea i-a fost respinsa in prima faza de Tribunalul Constanta. ArcelorMittal a contestat operatiunea dupa ce Consiliul de Administratie al Comvex a anulat actiunile pe care subsidiara grupului indian le-a subscris in cadrul majorarii, pe motiv ca participarea lor la operatiune ar fi conditionata de derularea anterioara a ofertei de preluare.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a constatat ca operatorul portuar a incalcat prevederile pietei de capital legate de desfasurarea operatiunii de majorare derulata de companie, in sensul nerealizarii unei publicitati corespunzatoare acestei operatiuni.
Totodata, institutia a gasit ca anularea subscrierilor realizate de Expert Placement Services, subsidiara grupului ArcelorMittal, la capitalul Comvex de catre Consiliul de Administratie al acestuia este ilegala, dreptul de preferinta al unui actionar putand fi ridicat doar de o adunare a actionarilor.
Acestia au mai precizat ca ArcelorMittal nu trebuia sa deruleze anterior oferta de preluare pentru a participa la majorare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO