Burse - Fonduri mutuale

Mihai Căruntu, BCR: La Bursa de la Bucureşti încep să se confirme statistici ale unor pieţe mature

Mihai Căruntu, şeful departamentului pieţe de capital de la BCR

Mihai Căruntu, şeful departamentului pieţe de capital de la BCR

Autor: Liviu Popescu

13.01.2017, 00:05 1272

Acţiunile principale listate la bursa de la Bucureşti, cum ar fi Fondul Proprietatea, producătorii de energie OMV Petrom şi Romgaz, com­paniile de utilităţi Trans­elec­trica, Transgaz şi Elec­trica, au peste 60% din capita­lizarea free-floa­tului şi sunt plă­titoare de dividende sta­bile în ultimii ani, cu ex­cepţia Petrom. Aces­tea s-au pozi­ţionat tot mai atractiv începând din 2013 în raport cu nivelul inflaţiei, al dobânzilor şi al ran­da­mentului obli­ga­ţiu­ni­lor guver­na­men­tale pe termen de 5 sau 10 ani, consideră Mihai Că­runtu, şeful departa­men­tului pieţe de capital de la BCR, cea mai mare bancă locală. 

„Într-un astfel de context, putem spune că la BVB încep să se confirme statistici aferente unor pieţe mature, potrivit cărora  ponderea câştigului din dividende este mai mare decât cea a câştigului de capital în randamentul me­diu anualizat de-a lungul unei perioade foarte lungi de timp“, a spus Căruntu pentru ZF. 

Cum BVB este o bursă dominată de companiile de energie şi utilităţi, cu atât mai mult aşteptările inves­titorilor pe termen lung ar fi natural să fie situate în zona unor caştiguri din divi­dende foarte con­sis­tente (cu pon­dere chiar de peste 50% în ran­­da­mentul total al inves­tiţiei), adaugă el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO