Burse - Fonduri mutuale

Micii investitori au rezervate actiuni Pomponio de 4 mil. euro

30.04.2008, 17:41 31

Pomponio, lider pe piata de constructii din Alba-Iulia, a alocat investitorilor mici 30% din actiunile ce pot fi subscrise in cadrul ofertei publice initiale de vanzare de actiuni in vederea listarii companiei la Bursa, echivalentul a 4 mil. euro (14,2 mil. lei).
Pomponio va derula in perioada 9 - 22 mai o oferta publica initiala de vanzare a unui pachet reprezentand 25% din capitalul social al companiei, valoarea acesteia ridicandu-se la 13,2 mil. euro (47,5 mil. lei). Pretul de vanzare a actiunilor in oferta este de 3,25 lei.
Cea mai mare parte a ofertei este pusa la dispozitia investitorilor mari, ale caror subscrieri depasesc nivelul de 350.000 de lei (circa 97.000 de euro), compania alocandu-le acestora actiuni in valoare de aproape 8 mil. euro (28,5 mil. lei).
Membrii din conducerea Pomponio vor avea posibilitatea sa subscrie pana la 10% din oferta in cadrul unui program de alocare preferentiala, pentru care si-au manifestat deja interesul Petru Ciurtin, actualul presedinte al producatorului de lapte Albalact Alba-Iulia si Ioan Strajan, potrivit prospectului de emisiune publicat pe Bursa.
Ciurtin intentioneaza sa achizitioneze actiuni ale constructorului in valoare de 3 mil. lei (circa 0,82 mil. euro), respectiv 6,25% din totalul celor puse la vanzare in cadrul IPO-ului, iar Ioan Strajan vrea sa subscrie titluri Pomponio reprezentand 0,625% din oferta.
Oferta este intermediata de societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities, membra a grupului grec Eurobank, iar subscrierile se pot realiza prin intermediul retelei Bancpost.
Compania este controlata de omul de afaceri Luca Anversa, cu un pachet de 85% din actiuni, daca operatiunea va avea succes el ar urma sa devina unul dintre cei mai bogati investitori de pe Bursa. Participatia sa se va diminua la 63,75% in cazul subscrierii integrale a ofertei, insa valoarea actiunilor pe care le detine se ridica la 33,6 mil. euro (121,1 mil. lei).
Firma de constructii si-a dublat anul trecut cifra de afaceri, la 27 mil. euro (92,7 mil. lei), iar profitul operational al companiei s-a majorat de trei ori in aceeasi perioada, ajungand la 8,9 mil. euro, potrivit datelor preliminare pe standarde internationale (IFRS) prezentate de companie.
Circa jumatate din castig s-a datorat insa reevaluarii unor active din patrimoniul societatii. In urmatorii doi ani, compania estimeaza ca afacerile vor urca cu 75%, pana la 47,3 mil. euro, in special pe fondul dezvoltarii segmentului materialelor de constructii, activitate care in prezent are o contributie relativ mica la afacerile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO