Burse - Fonduri mutuale

Micii investitori au in medie 1.300 de euro in conturile societatilor locale de brokeraj

Micii investitori au in medie 1.300 de euro in conturile societatilor locale de brokeraj

Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest: Printre clientii nostri se numara medici si ingineri, dar si muncitori de rand. Micii investitori plaseaza in special in actiunile care fac parte din prima si a doua categorie a Bursei si mai rar in titluri listate pe piata RASDAQ. Acestia au intrat pe Bursa in principal pentru a obtine un castig mai mare decat cel din dobanda unui depozit bancar.

08.02.2009, 19:31 36

Numarul de investitori pe Bursa la finalul anului trecut era de aproximativ 92.000, statisticile primite de la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) netinand cont daca un investitor apeleaza la una sau mai multe societati de brokeraj, valoarea totala a sumelor de compensat aferente acestor conturi fiind de 796 mil. lei (199 mil. euro).

In 2009, investitorii cu plasamente mai mici de 9.000 de euro sunt compensati in intregime, in timp ce investitorii cu sume mai mari sunt compensati doar partial in limita a 9.000 de euro.
Din cele 92.000 de conturi existente, aproximativ 87%, mai exact 80.000 de investitori, au investitii sub plafonul de compensare de 9.000 euro, plafon stabilit pentru anul 2009. Numarul celor care au investit pe Bursa mai mult de 9.000 de euro in 2008 este de 12.000, din care aproximativ 2.000 de investitori nu sunt compensabili de Fond, avand in vedere statisticile de la sfarsitul lui 2007. Astfel, suma totala de compensat pentru investitorii cu peste 9.000 de euro se ridica la sfarsitul anului trecut la circa 90 mil. euro.
Valoarea totala a portofoliilor apartinand micilor investitori, cu investitii sub 9.000 de euro ar fi astfel de aproximativ 109 mil. euro. Astfel, cei 80.000 de mici investitori aveau pe Bursa in medie 1.300-1.400 euro la sfarsitul anului trecut.
Valoarea medie a unui cont pe Bursa apartinand investitorului mic este comparabila cu suma medie pe care un roman a depozitat-o la banca, respectiv de 1.100 euro pentru persoanele fizice - potrivit statisticilor realizate in luna octombrie 2008.
In comparatie, investitorii cu venituri mari, care isi plaseaza banii in conturi administrate de societati specializate, aveau investitii medii de 55.000 de euro la sfarsitul anului trecut.
"Suma cu care un investitor mic intra pe Bursa sunt bani de care acesta nu are nevoie imediat si isi poate asuma riscul de a-i pierde. De exemplu, in primele saptamani ale acestui an, a venit la sediul societatii un client in varsta de 70 de ani, care nu a mai avut contact cu piata de capital pana atunci, si care a investit 4.000 de lei", a spus Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest, cu sediul central in Sibiu.
Portretul-robot al micului investitor pe Bursa este cel al unei persoane in varsta de pana la 50 de ani, absolvent de studii superioare, cu ocupatie care de cele mai multe ori nu are legatura cu sectorul financiar.
"Printre clientii nostri se numara medici si ingineri, dar si muncitori de rand. Micii investitori plaseaza in special in actiunile care fac parte din prima si a doua categorie a Bursei si mai rar in titluri listate pe piata RASDAQ. Acestia au intrat pe Bursa in principal pentru a obtine un castig mai mare decat cel din dobanda unui depozit bancar. In anii trecuti, cand Bursa crestea si se inregistrau castiguri, acestia ieseau cu greu din piata, chiar daca uneori ii sfatuiam sa isi marcheze profitul. Acum insa, din cauza scaderilor, multi au iesit de pe actiuni", a explicat Trif.
Actiunile care fac parte din categoria I si a II-a a Bursei, asemeni celor emise de banci, de cele cinci SIF-uri, de companii de constructii -Dafora Medias- si producatori de medicamente -Zentiva- sunt titluri preferate in special pentru gradul ridicat de lichiditate.
Investind pe Bursa in cautarea unui castig peste cel adus de depozitele bancare, micii investitori au incheiat anul trecut cu portofolii mai "subtiri" cu cel putin 70%, cat a fost scaderea Bursei in 2008. Indiferent de actiunile din portofoliu, toti investitorii mici de pe Bursa au intrat in 2009 cu mai putini bani decat au avut in 2008, 2007 sau 2006.
"Acum investitorilor nu le mai este frica de preturile mici ale actiunilor sau de scaderi, ci de lichiditatea foarte scazuta din piata. Toata lumea asteapta sa se intample ceva, insa este destul de greu de spus ce anume. Poate ca investitorii asteapta ca scaderile sa atinga pragul cel mai de jos, pentru ca mai apoi sa inceapa sa cumpere", a conchis seful Carpatica Invest.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO