Burse - Fonduri mutuale

Meta Estate Trust, o nouă companie lansată pe piaţa imobiliară românească, care are printre fondatori pe Eugen Voicu, acţionarul majoritar al Certinvest, a închis prima rundă de finanţare şi a atras suma de 19 milioane de lei, vizând listarea pe piaţa AeRO a BVB, printr-un IPO

Meta Estate Trust, o nouă companie lansată pe piaţa...

Autor: Roxana Rosu

28.05.2021, 10:27 2127

Meta Estate Trust, o nouă companie lansată pe piaţa imobiliară românească, care are printre fondatori pe Eugen Voicu, acţionarul majoritar al Certinvest, a închis prima rundă de finanţare de la investitori strategici şi a atras suma de 19 milioane de lei, planurile firmei incluzând listarea pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, printr-un IPO.

Parte din capitalul atras a fost utilizată deja în achiziţionarea a aproximativ 40 de proprietăţi, apartamente în Bucureşti şi Mamaia. Compania se pregăteşte în acest moment pentru o nouă rundă de finanţare.

Modelul de business Meta Estate Trust a fost conceput de Certinvest şi adaptat la piaţa de real estate împreună cu şase acţionari, antreprenori din piaţa imobiliară şi de capital.

„În următoarea Adunare Generală a Acţionarilor din data de 14 iunie, vom propune spre aprobare două subiecte de interes pentru dezvoltarea Meta Estate Trust: atragerea a încă 15 milioane de lei printr-un plasament privat în această vară şi alegerea membrilor pentru advisory board. Trebuie subliniat faptul că toţi investitorii care participă în următorul plasament privat pentru acţiuni ordinare Meta vor beneficia automat de acţiuni preferenţiale, fapt ce reprezintă o premieră pentru piaţa de capital autohtonă. În mod firesc, ne vom îndrepta apoi atenţia către listarea pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, printr-un IPO,” a declarat Eugen Voicu, cofondator Meta Estate Trust.

Compania are o structură de tip holding şi îşi propune să fructifice cele mai bune oportunităţi din sectorul local de real estat, cu accent pe segmentul rezidenţial urban mare, reprezentat pentru început de Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Compania urmăreşte o structură investiţională de tip REIT, prin oferirea de randamente operaţionale, cât şi din aprecierea valorii activelor deţinute, capitalizate printr-o rată de distribuţie a profiturilor de până la 100%, în acţiuni ordinare. 

Holdingul este administrat de o companie de management, Meta Management Team SRL, dezvoltată de către cei şase iniţiatori ai proiectului: Certinvest Management Solutions, Ionuţ Nicolescu, Preşedinte SVN România, Adrian Stanciu, membru fondator Erudio şi Ascendis Consulting, compania Delta Studio, prin antreprenorii Dragoş Bonea şi Alex Bonea, Cosmin Mizof, Head of Risk Management la Certinvest şi compania Mentor 2 Invest.

Obiectivul managementului Meta Estate Trust este atingerea unei ţinte de randament proiectată ca medie anuală în primii zece ani de peste 15%.

În cadrul proiectului s-au alăturat deja 24 de investitori strategici, printre care amintim: Marian Alecu (antreprenor în HoReCa şi turism), Cosmin Alexandru, Ovidiu Andrieş (antreprenor), Deig Oriol Casellas (Veranda Mall), Ilinca von Derenthall, Marian Dinu (DLA Piper), Călin-Răzvan Negoiţă (Capital Fleet Services), Viorel Opaiţ şi Marius Scuta (JLL), Ilinca Păun (The Entrepreneurship Academy), precum şi Dorin Nicolae Plaveti.

Numărul de imobile vândute la nivel naţional a crescut cu 21,5% în primele trei luni din 2021 comparativ cu perioada similară din 2020, conform statisticilor oficiale ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

„Piaţa rezidenţială locală trece prin cel mai bun moment al său din istoria recentă: numărul de tranzacţii este la un maxim absolut, accesibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe este la cel mai bun nivel din ultimii 14 ani iar dobânzile rămân scăzute. Există nenumărate oportunităţi pe piaţă, fie că vorbim de active deţinute de instituţii finanţatoare, de proiecte noi aflate în dezvoltare sau finalizate sau locuinţe de pe piaţa liberă. Avem cea mai bună expertiză de pe piaţă şi o vom utiliza pentru a aduce cele mai bune randamente acţionarilor şi partenerilor noştri, cu o rotaţie a capitalurilor cât mai rapidă”, a declarat Ionuţ Nicolescu, Preşedinte SVN România, consultantul imobiliar al Meta Estate Trust.

Numărul imobilelor tranzacţionate în Bucureşti şi împrejurimi în T1 din 2021 a fost cu 35,2% mai mare faţă de primele trei luni din 2020 dar şi cu 44,4% mai mare faţă de trimestrul întâi din 2019, când piaţa locală nu era afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

În 2020, s-au stabilit noi recorduri de livrări de locuinţe în România. În Bucureşti şi Ilfov au fost livrate 20.733 de unităţi, faţă de aproximativ 14.832 în 2019, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Peste 24.000 de locuinţe se aflau în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi la începutul lunii martie 2021, conform datelor SVN România. Pentru acest an, sunt preconizate să fie finalizate între 18.000 şi 20.000 de unităţi noi.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO