Burse - Fonduri mutuale

Meta Estate Trust atrage 21 mil. lei într-un plasament privat de acţiuni la Bursă

Meta Estate Trust atrage 21 mil. lei într-un plasament...

Autor: Tibi Oprea

13.07.2021, 15:16 592

♦ Înainte de listare, estimată în T1/2022, holdingul imobiliar vrea să mai atragă încă 35,9 mil. lei de la investitori.

Meta Estate Trust, o nouă companie pe piaţa imobiliară din România, anunţă închiderea cu succes a plasamentului privat de acţiuni şi atragerea sumei de 21 de milioane de lei de la investitori. Această etapă de finanţare face parte din procesul de pregătire al companiei în vederea listării la Bursa de Valori Bucureşti în primul trimestru al anului 2022.

Capitalul atras va fi utilizat pentru achiziţii de apartamente in faza de construcţie în oraşe cheie ale României, precum şi pentru realizarea de parteneriate cu dezvoltatori imobiliari, în principal locali.

Plasamentul privat început în data de 8 iulie. Investitorilor care au subscris în acţiunile META li s-au alocat acţiuni pentru suma integral investită. Prin prisma plasamentului privat, un total de 20 milioane de acţiuni noi au fost subscrise de către 65 de investitori, persoane fizice şi juridice, la un preţ de 1,05 lei pe acţiune.

Valoarea nominală a unei acţiuni Meta a fost de 1 leu, la care s-a adăugat prima de emisiune de 5%. Valoarea minimă a subscrierii individuale a fost de 100.000 de lei, iar cea maximă a fost plafonată la nivelul de 4 milioane de lei per investitor.

Toţi investitorii care au participat la plasamentul privat au beneficiat de o alocare de acţiuni preferenţiale în valoare totală de 14,425% din capitalul investit – o premieră pentru piaţa de capital românească. După închiderea plasamentului privat, capitalul social al Meta Estate Trust este de 39,1 milioane de lei.

„Suntem încântaţi de entuziasmul investitorilor şi de interesul uriaş al acestora pentru plasamentul nostru privat, care a fost cu mult peste aşteptările noastre iniţiale. Închiderea cu succes a primului plasament Meta adresat investitorilor este o dovadă a faptului că proiectul nostru răspunde nevoilor pieţei locale de capital. Feedback-ul primit până acum ne arată că investitorii locali au nevoie de oportunităţi pentru a-şi diversifica portofoliile prin expunerea la proprietăţi imobiliare, iar conceptul de afaceri al Meta se adaptează perfect acestor cerinţe. Având la bază succesul acestui plasament privat, plănuim ca în ultimul trimestru al acestui an să organizăm o altă ofertă, în urma căreia ne dorim să atragem suma de 35,9 de milioane de lei”, a declarat Eugen Voicu, cofondator al Meta Estate Trust.

În aprilie 2021, Meta a închis prima rundă de finanţare, după ce a atras 19 milioane de lei de la 30 de investitori. Cu capitalul atras din prima rundă de finanţare, Meta Estate Trust a achiziţionat 46 de proprietăţi în perioada aprilie - mai 2021 - apartamente noi în Bucureşti, Constanţa şi Mamaia Nord.

Pentru a maximiza rentabilitatea investiţiei, înainte de a fi vândute sau închiriate către clientul final, unele apartamente vor fi modernizate cu sprijinul Delta Studio, acţionar Meta şi unul dintre cei mai mari furnizori de materiale de design interior de lux din România.

Plasamentul privat din iulie 2021 a fost intermediat de Intercapital Invest S.A. în calitate de consultant autorizat de Bursa de Valori Bucureşti, companie cu o prezenţă de peste 20 de ani în piaţa financiară românească.

“Intercapital Invest la nivelul primului semestru al anului 2021 a asistat patru companii în procesul de listare al acestora pe sistemul multilateral de tranzacţionare al BVB, fiind o companie specializată în finanţarea companiilor prin emisiuni de obligaţiuni sau acţiuni precum şi listarea acestora la bursă. În acest demers, Intercapital Invest oferă servicii de consultanţă în vederea adoptării principiilor codului de guvernanţă corporativă specific emitenţilor, asigură atragerea de capital necesar pentru finanţarea companiilor, oferă suport în menţinerea relaţiei cu investitorii şi cu autorităţile de supraveghere şi control din perspectiva calităţii de emitent, activităţi care completează gama de servicii oferite în domeniul consultanţei în management şi afaceri”, a declarat Mihaela Stoica, CEO Intercapital Invest.

Înainte de listarea acţiunilor Meta pe piaţa AeRO în primul trimestru al anului viitor, compania intenţionează să organizeze încă o rundă de finanţare pentru a atrage capital de dezvoltare suplimentar până la atingerea nivelului de 75 de milioane de lei a capitalului social cu un an mai devreme decât estimările iniţiale.

„Capitalul subscris de investitori ne va ajuta să ne consolidăm poziţia pe piaţa imobiliară din România. Suntem in proces de extindere a portofoliului, a domeniului de activitate şi ne mărim deja echipa într-un ritm mult mai rapid decât am anticipat iniţial. Suntem bucuroşi, deoarece cu sprijinul acestei finanţări vom putea finaliza un număr semnificativ de proiecte ce constau în achiziţii de active imobiliare cu care suntem deja în negociere. Este de asemenea de remarcat interesul pe care proiectul nostru l-a stârnit nu doar în rândul investitorilor ci şi in special în cadrul dezvoltatorilor imobiliari care văd în Meta un partener de încredere pentru proiectele lor. De asemenea, în acest moment, suntem în măsură să valorificăm doar cele mai bune oportunităţi existente în sectorul imobiliar românesc”, a adăugat Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust.

Meta Estate Trust are o structură de tip holding care activează în sectorul local imobiliar, cu accent pe segmentul rezidenţial urban mare, reprezentat pentru început de Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Activitatea Meta Estate Trust se concentrează pe cinci linii de business: achiziţionarea şi revânzarea de proprietăţi rezidenţiale, activitatea de parteneriate cu dezvoltatori imobiliari de proprietăţi rezidenţiale, reamenajare şi revânzare de apartamente, activităţi de închiriere şi asocieri în proiecte de parcelare şi urbanizare.

Potrivit companiei, modelul de business al Meta este unul flexibil cu o abordare oportunistă în căutare de randamente de două cifre, într-o primă fază în domeniul imobiliar rezidenţial, urmând ca pe termen mediu să se realizeze investiţii şi în alte domenii imobiliare cum ar fi logistică, hoteluri, cămine de studenţi sau de bătrâni, birouri sau celor adresate segmentului retail.

Compania urmăreşte să ofere dividende obţinute din randamente operaţionale, cât şi din aprecierea valorii activelor deţinute. Rata de distribuţie a profiturilor va fi de până la 100%, în acţiuni ordinare. Pentru perioada 2022-2024, Meta îşi propune să îşi majoreze capitalul atras până la un total de aproximativ 180 de milioane de lei.

Meta Estate Trust S.A. are implementate cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă, fiind administrată de o companie de management respectiv, Meta Management Team SRL, înfiinţată de cei şase iniţiatori ai proiectului: Eugen Voicu prin Certinvest Management Solutions, Ionuţ Nicolescu, preşedinte SVN România, Adrian Stanciu, membru fondator al Erudio şi Ascendis Consulting, compania Delta Studio, prin antreprenorii, Dragoş Bonea şi Alex Bonea şi Cosmin Mizof, Head Risk Management la Certinvest şi compania Mentor 2 Invest. Obiectivul managementului Meta Estate Trust este de a atinge ţinte de randament proiectate ca medie anuală în primii zece ani de peste 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO