Burse - Fonduri mutuale

Meta Estate Trust anunţă un profit net de 2,9 mil. lei şi venituri de 6,3 mil. lei în primul semestru din 2023

Alexandru Mihai Bonea, CEO al Meta Estate Trust

Alexandru Mihai Bonea, CEO al Meta Estate Trust

Autor: Liviu Popescu

30.08.2023, 09:19 639

Meta Estate Trust, holding din sectorul imobiliar listat la Bursa de Valori Bucureşti cu simbolul MET, a raportat pentru prima jumătate a lui 2023 venituri totale de 6,3 milioane de lei, în creştere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce profitul net a urcat la 2,9 mil. lei de la 0,7 mil. lei. 

Meta Estate Trust scrie în raportul semestrial publicat miercuri dimineaţă la Bursa de Valori că a încasat echivalentul a 3,4 mil. euro (17 mil. lei), realizând un exit total din două proiecte de investiţii şi parţial din patru. 

„Beneficiind de o poziţie bună de numerar la începutul perioadei, societatea a căutat investiţii la preţuri atractive şi a reuşit să plaseze în primele 6 luni ale anului 2023 peste 4,8 milioane euro în 8 proiecte de investiţii, dintre care 4 proiecte noi în Bucureşti, Constanţa şi Braşov. 

În acelaşi timp, portofoliul de investiţii a generat încasări de aproximativ 3,4 milioane euro, din care 2,9 milioane euro sunt aferente exit-urilor marcate în primul semestru al 2023. Marja brută a investiţiilor exitate în primul semestru al 2023, înainte de cheltuielile generale, s-a situat la 3,86 milioane lei“, scrie în raportul semestrial. Activele au depăşit 100 mil. lei. Alexandru Mihai Bonea, CEO al Meta Estate Trust, spune că în ce priveşte piaţa rezidenţială din România, aceasta a traversat o perioadă de încetinire a volumului tranzacţiilor şi a creşterii preţurilor de vânzare. 

„Printre motive regăsim creşterea costurilor de finanţare, scăderea numărului şi volumului de credite ipotecare acordate populaţiei, precum şi incertitudinea contextului economic şi geopolitic cauzat de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, puterea de cumpărare a românilor în raport cu preţurile locuinţelor a crescut. Salariul mediu net a crescut cu 15,7% în mai 2023 faţă de anul precedent în timp ce preţurile imobilelor rezidenţiale au stagnat. În T3 2023 observăm o revenire a activităţii de creditare, în contextul în care mai multe bănci au derulat programe promoţionale cu dobândă fixă pentru credite ipotecare. În acest sens, estimăm o posibilă accelerare a volumului de tranzacţionare în T4“. 

Meta Estate Trust are o capitalizare bursieră de 70 mil. lei. În 2023 acţiunile au minus 10% pe tranzacţii de 15 mil. lei. Spre comparaţie indicele principal BET are plus 13%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO