Burse - Fonduri mutuale

MEI: Administratorilor romani de fonduri ar trebui sa le fie rusine de randamentele slabe

MEI: Administratorilor romani de fonduri ar trebui sa le fie rusine de randamentele slabe

Click pentru imaginea intreaga

12.12.2007, 18:28 24

Fondul olandez MEI Roemenie En Bulgarije (MEI RBF), unul dintre cei mai activi investitori straini de pe Bursa, a adus pentru investitorii sai pe primele 11 luni ale acestui an un randament de 56,6%. In comparatie, cel mai performant fond romanesc, KD Maximus, a obtinut in perioada similara un castig de 21,8%.
"Nu pot sa-mi imaginez ca niciunul dintre fondurile mutuale (romanesti - n.red.) nu a depasit 25% de la inceputul anului. Unor administratori de fonduri din Romania ar trebui sa le fie rusine cu randamente de sub 5%", a declarat pentru ZF Peter Mars, director la Middle Europe Investments (MEI).
"Fondurile romanesti ar trebui sa performeze mai bine de atat. Ele cunosc foarte bine piata, iar marimea relativ redusa a acestora ar trebui sa le ofere mai multa flexibilitate in ceea ce priveste vanzarea si cumpararea de actiuni", este de parere Mars.
RBF, care si-a orientat portofoliul de actiuni exclusiv pe piata de capital din Romania si Bulgaria, a ajuns sa administreze numai in tara noastra peste 80 mil. euro.
In tara vecina participatiile in cadrul companiilor locale se apropie de 40 mil. euro, conform ultimelor raportari.
"Avem 50 mil. euro investite pe RASDAQ. Si piata din Bulgaria a performat bine, dar numai piata romaneasca a adus o crestere de 30% a activului net, daca scadem si influenta cursului valutar", sustine Mars.
Companiile de pe RASDAQ au fost in acest an cheia succesului pentru fondul olandez, in conditiile in care indicele RASDAQ-C se apropie de un randament de 100% fata de inceputul anului. Cinci din cele mai importante zece detineri ale fondului olandez sunt companii de pe RASDAQ sau care au emigrat de pe acest segment.
Si fondurile romanesti au inceput in acest an sa investeasca mai mult pe RASDAQ, dar cea mai mare parte a portofoliilor lor ramane concentrata in continuare pe SIF-uri, banci si companii petroliere, care au inregistrat performante slabe raportate la cele ale principalelor actiuni de pe RASDAQ.
Atat fondurile romanesti, cat si cele straine au fost lovite de corectiile puternice de pe Bursa din noiembrie, care le-au afectat semnificativ randamentele. Administratorii RBF sustin insa ca aceste oscilatii au creat oportunitati de investitii pe termen lung.
"Unele dintre actiuni au fost pedepsite pe nedrept, fara motiv. Oricum, aceasta este frumusetea pietelor emergente, iar noi investim pe un orizont mai indelungat", sustine Mars.
Luna trecuta, indicele RASDAQ-C a cazut cu aproape 10%, iar societatile de investitii financiare au pierdut in medie 12%, aceste corectii afectand atat fondurile locale, cat si pe cele straine. In plus, fondurile straine au fost lovite si de deprecierea leului fata de moneda europeana cu circa 4,5%. In aceste conditii, RBF a raportat prima luna de scadere a activului net din 2007, raportand o reducere de 7,8%.
Valoarea portofoliului de actiuni pe Bursa de la Bucuresti al RBF a scazut luna trecuta cu 23,57 mil. euro. Cu tot cu piata din Bulgaria, portofoliul MEI RBF s-a diminuat cu peste 31 mil. euro. Din aceasta suma, 15 mil. euro au fost retrase de investitori pentru a subscrie in cadrul unui nou fond lansat in Rusia, 7,5 mil. euro au fost retrase datorita sentimentului negativ, iar 8,5 mil. euro au fost pierderi, conform datelor oferite de RBF.
"Cred ca piata romaneasca de capital este inca foarte tanara. Investitorilor de pe piata le place sa exagereze efectele unor date macroeconomice, cum este deficitul de cont curent, care este adesea un element al unei piete emergente cu crestere foarte rapida", sustine Mars. "Consider ca investitorii vor cumpara actiuni puternice din punct de vedere fundamental. Prin urmare, ma astept ca luna decembrie sa fie mult mai buna, avand in vedere ca unii indicatori macroeconomici arata convergenta economiei romanesti cu vestul Europei", a explicat el.
Managementul fondului a renuntat sa mai subscrie in cadrul ofertei publice Transgaz, descurajat de gradul mare de suprasubscriere. "Nu am participat la Transgaz din cauza gradului de suprasubscriere. Preferam sa cumparam actiuni care au un mai mare potential de crestere. Noi am fi subscris integral transa mare (38 mil. euro - n. red.), dar nu ne-am fi ales decat cu actiuni de 1 mil. euro", mai spune Mars.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO