Burse - Fonduri mutuale

Mark Mobius, administratorul FP: Structura actuală a guvernului român este demodată, birocratică, tipică pentru regimul comunist. Trebuie să existe o administraţie care să permită mediului de afaceri să prospere

Mark Mobius, administratorul FP: Structura actuală a guvernului român este demodată, birocratică, tipică pentru regimul comunist. Trebuie să existe o administraţie care să permită mediului de afaceri să prospere

Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets: Nu cred că avem o criză, cred că foarte multe din argumentele privind o criză globală sunt inventate. Este adevărat că ritmul de creştere la nivelul Europei a încetinit, dar este un lucru pe care l-am putut sesiza de mai multă vreme. Sunt îngrijorări cu privire la euro şi cu privire la ce se va întâmpla cu UE, însă nu cred că ne confruntăm cu o criză în sensul unei probleme majore. Cred că există mulţi investitori care ar vrea să vadă UE destrămându-se. Mediafax Foto

01.10.2012, 00:07 1359

Mobius, invitat duminică în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV (www.ştirileprotv.ro), a spus că România este atractivă pentru investiţii datorită entuziasmului oamenilor şi resurselor minerale şi agricole, care pot susţine creşterea economică.

Întrebat de ce România nu foloseşte cu succes aceste resurse, el a spus că principalul motiv "are de-a face cu guvernul, cu birocraţia".

"Structura guvernului român la momentul de faţă este, oarecum, demodată, tipică pentru regimul comunist, unde reguli şi regulamente trebuia făcute pentru orice aspect al economiei şi se descoperea că economia trebuie controlată tot timpul de către stat. Acum, situaţia schimbându-se sau fiind deja schimbată, este necesar ca şi aceste structuri să se schimbe. Şi trebuie să avem o administraţie care să permită mediului de afaceri să prospere, să se dezvolte astfel încât să obţină beneficii."

El consideră că numirea unor noi manageri (manageri privaţi) este necesară pentru asigurarea succesului companiilor de stat care urmează să fie privatizate şi, astfel, statul le poate vinde la un preţ mai mare.

"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului să înlocuiască vechiul management cu noi manageri şi guvernul, în final, a trecut la această măsură. Fie că noii manageri sunt români, spanioli, americani, numai după ce aceştia sunt aduşi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vândute pe piaţă la un preţ mult mai mare decât acum şi, bineînţeles, beneficiile guvernului, beneficiile ţării se fac văzute, mai ales în ceea ce priveşte banii pentru plata impozitelor. Deja se întâmplă. Guvernul ia măsuri în această direcţie. După cum ştiţi, FMI şi UE au cerut guvernului să implementeze aceste schimbări şi guvernul răspunde acestor solicitări. Din păcate, procesul este foarte lent. Este necesar să fie accelerat". El a menţionat că există o "lipsă de voinţă" a autorităţilor de reglementare şi a instanţelor de judecată în luarea deciziilor, iar clasa politică evită să ia unele decizii din cauza cărora ar putea pierderi voturi la alegeri.

În cei doi ani de administrare a Fondului Proprietatea Franklin Templeton a încasat comisioane de circa 16 milioane de euro. Totuşi, acţiunile fondului, care sunt listate la bursa de la Bucureşti, nu au crescut faţă de momentul listării, ceea ce arată că apariţia unui administrator străin nu înseamnă automat şi creşterea acţiunilor.

Sectorul resurselor naturale, FMCG-ul şi serviciile pot creşte rapid

"În România, consumatorul tipic devine mai bogat într-un ritm lent, dar acesta este lucrul pe care îl putem vedea. Ar fi interesant să urmărim evoluţia bunurilor de consum în România. O a treia zonă care nu este dezvoltată, dar credem că va putea fi dezvoltată puternic, este cea a serviciilor suport pentru diverse domenii." El crede că locuri de muncă foarte bune pot fi şi în retail şi servicii şi că România este atractivă pentru investiţii datorită entuziasmului oamenilor şi resurselor minerale şi agricole, care pot susţine creşterea economică. "Există oameni inteligenţi, o populaţie tânără relativ inteligentă, care s-a dezvoltat în ultimii ani de la căderea regimului comunist şi acum se intră într-o nouă eră. Mulţi sunt entuziasmaţi de ceea ce văd că este posibil şi aceasta este o resursă importantă. Românii lucrează peste tot în întreaga lume şi sunt foarte bine priviţi oriunde merg. Al doilea motiv este că România are resurse, resurse minerale, petrol, gaze, diferite tipuri de minerale, aurul ar fi un exemplu."

Întrebat ce ar face dacă ar fi un tânăr om de afaceri, la începutul carierei, venit în România cu 10.000 de euro, El a spus că în primul rând ar investi în educaţia sa într-un domeniu care să îi placă. "Să fac ceva ce îmi place cred că este cel mai important lucru. Dacă vă uitaţi la oamenii de succes din toată lumea, veţi observa că ei fac ceea ce le place, nu ceea ce le-au spus părinţii sau soţia, şi investesc în acest lucru, investesc în ei înşişi şi de aceea au succes".

Criza globală este inventată de speculatori

O mare parte dintre argumentele care au stat la baza crizei globale au fost inventate, în Europa fiind vorba de o încetinire a ritmului de creştere, însă nu se poate spune că actuala "criză" reprezintă o problemă majoră, este de părere Mobius, 76 de ani, care este unul dintre cei mai influenţi investitori de pe pieţele emergente. El este preşe­din­tele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.

"Nu cred că avem o criză, cred că foarte multe din argumentele privind o criză globală sunt inventate. Este adevărat că ritmul de creştere la nivelul Europei a încetinit, dar este un lucru pe care l-am putut sesiza de mai multă vreme. Sunt îngrijorări cu privire la euro şi cu privire la ce se va întâmpla cu UE, însă nu cred că ne confruntăm cu o criză în sensul unei probleme majore. Cred că există mulţi investitori care ar vrea să vadă UE destrămându-se. Moneda euro va rămâne şi, ca rezultat al dezbaterilor care sunt acum în UE şi al reformelor implementate, Europa va deveni mai puternică, va ieşi o Uniune mai puternică." El lucrează în cadrul Franklin Templeton de 25 de ani, iar în prezent gestionează portofoliile companiei din 15 pieţe emeregente. Este absolvent al Universităţii din Boston şi a obţinut un doctorat în economie şi ştiinţe politice în cadrul Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai prestigioase universităţi americane.

Mobius crede că argumentele sunt inventate în primul rând de "cei care nu doresc reformă", dar şi de către "cei care nu vor să vadă o monedă euro puternică". "Trebuie să fim foarte atenţi în tragerea concluziilor şi luarea unor decizii greşite. Este foarte interesant, dacă aţi observat, cursul de schimb al monedei euro prin referinţă cu dolarul şi alte monede nu a devenit mai slab. Ceva se întâmplă, care ne indică faptul că oamenii încă au încredere în euro."

Adoptarea euro va presupune o disciplină benefică

Euro are un viitor nemaipomenit şi ar fi foarte bine ca România să adopte moneda euro, crede el. "Orice ţară este capabilă să adopte moneda euro, însă acest lucru va presupune o disciplină benefică pentru ţară, astfel că atunci când oamenii sugerează că Grecia ar trebui să părăsească zona euro nu înţeleg de fapt ce se întâmplă. Dacă Grecia vrea să devină competitivă, cu un euro puternic, trebuie să îşi reducă preţurile."

El apreciază că euro va continua să existe, susţinut de dezbaterile şi reformele implementate de ţările din Uniunea Europeană, iar la finalul crizei Europa va deveni mai puternică.



Despre situaţia de la Oltchim

"În cazul Oltchim, cred că este posibil ca acela care a cumpărat combinatul să nu fie un manager bun pentru companie. Cred că este foarte important ca atunci când statul vinde astfel de întreprinderi să găsească un cumpărător viabil, capabil să cumpere şi să administreze activele cumpărate în beneficiul ţării şi să facă şi profit, bineînţeles." Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. Întrebat dacă în această perioadă de criză statul ar trebui să încerce să privatizeze sau să eficientizeze companiile pe care le controlează, Mobius a spus că cele două procese ar trebui realizate concomitent.

16 milioane de euro pentru administrarea Fondului Proprietatea, dar acţiunile sunt la acelaşi nivel

Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care deţine în prezent participaţii la companii de stat importante precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Complexul Energetic Oltenia, dar şi la companii private precum OMV Petrom, Alro sau BRD. La momentul în care americanii de la Franklin Templeton au primit mandatul administrării FP, acţiunile fondului nu erau listate, dar se tranzacţionau la preţuri cuprinse între 0,5 şi 0,6 lei. În prezent, preţul acţiunilor este tot acolo. Creşterea preţului acţiunilor era principalul lucru pe care-l aşteptau acţionarii FP de la administratorul american Franklin Templeton în urmă cu doi ani, când i-au încredinţat mandatul administrării activelor de 3,4 mld. euro (la acea vreme). Obiectivul nu a fost atins, preţul acţiunilor fiind în prezent uşor sub nivelul din septembrie 2010, în timp ce valoarea activelor nete a scăzut la 2,84 mld. euro după intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Templeton a încasat în ultimii doi ani (septembrie 2010-iunie 2012) comisioane în valoare totală de 67,5 mil. lei (circa 16 mil. euro) pentru administrarea fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO