Burse - Fonduri mutuale

Marii jucători de pe Bursă investesc milioane de lei în FP

Autor: Andrei Chirileasa

17.11.2010, 23:39 251

Acţiunile Fondului Proprietatea au atras un interes tot mairidicat din partea marilor investitori locali de pe Bursă, careşi-au direcţionat în ultimele luni investiţiile dinspre acţiunicotate înspre titlurile FP.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a anunţat miercuri achiziţia unui pachetde acţiuni Fondul Proprietatea în valoare de 2,97 mil. lei (692.000de euro), fără a preciza însă preţul de achiziţie sau numărul deacţiuni cumpărate.
SIF Banat-Crişana este a treia societate de investiţii financiarecare mizează pe Fondul Proprietatea, după ce SIF Moldova (SIF2) ainvestit în acest an 58 mil. lei pentru achiziţia a 1% dinacţiunile Fondului, iar SIF Transilvania (SIF3) a cheltuit 24 mil.lei pentru 0,36%.

Investiţiile totale ale SIF-urilor în titluri FP au urcat astfel laaproape 90 mil. lei. SIF Muntenia (SIF4) a fost prima dintreSIF-uri care a cumpărat titluri la Fondul Proprietatea, în mai2008. SIF Muntenia a investit atunci 4,5 mil. lei pentru 7,5milioane de acţiuni FP, deschizând seria achiziţiilor marilorinvestitori la Fond.
Exemplul SIF-urilor a fost urmat în ultima perioadă şi de alţiinvestitori importanţi de pe Bursă. Broker Cluj, cea mai mare firmăde brokeraj independentă de pe piaţă, a cumpărat în august şiseptembrie 7,2 milioane de acţiuni FP pentru care a plătit 3,7 mil.lei. Titlurile FP reprezintă peste 5% din valoarea portofoliului deacţiuni al Broker, care se ridica la 63 mil. lei la finele luniioctombrie.

O altă firmă de brokeraj, Intercapital Invest, a lansat în iulie unfond de investiţii închis pe care l-a listat la Bursă, investindcirca 4 mil. lei din cele 8 mil. lei strânse de la investitori înacţiuni FP. Şi unele fonduri mutuale s-au grăbit să cumpere titluriFP înainte ca Fondul să fie listat, fondul Carpatica Stock reuşindsă-şi crească randamentele în ultimele luni datorită acestuiplasament.
Dintre investitorii individuali de pe Bursă, cel mai mare acţionarcunoscut al Fondului este senatorul UDMR Attila Verestoy, caredeţine acţiuni în valoare de circa 20 mil. lei.
Fondul Proprietatea este a doua companie din România ca valoare,după Petrom, conform Top 100 cele mai valoroase companii dinRomânia, realizat de ZF împreună cu casa de investiţii CapitalPartners, activele sale fiind evaluate la 3,8 mld. euro.

Tranzacţiile cu titluri FP se realizează în prezent la preţuri decirca 0,5 lei/acţiune, indicând o valoare a Fondului de circa 1,6mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO