Burse - Fonduri mutuale

Marii câştigători ai războiului din Ucraina: Patru companii portuare, Socep, TTS, Comvex şi Romnav, şi-au majorat capitalizarea de la 200 de milioane de euro la 800 de milioane de euro în doi ani. Cine sunt acţionarii companiilor care controlează activitatea porturilor la Dunăre şi la Marea Neagră

Autor: Eduard Ivanovici

19.04.2024, 00:08 13154

 

 

 

Înainte de startul războiului ruso-ucrainean, societăţile aveau evaluări de trei ori până la de nouă ori mai mici În ziua declanşării conflictului, acţiunile Socep au crescut cu 10% Trei din patru companii au înregistrat creşteri semnificative ale rezultatelor financiare în 2023. 

Companiile de la Bursa de Valori Bucureşti cu activitate pe Dunăre şi la Marea Neagră – operatori portuari şi transportatori de mărfuri sau autovehicule – au fost unii dintre performerii pieţei locale de capital de anul trecut, când randa­mentele acţiunilor le-au dublat sau chiar triplat banii investitorilor de la BVB.

Este vorba despre emitenţi precum Transport Trade Services (simbol bursier TTS), Socep Constanţa (SOCP), Romnav Brăila (BRNA) şi Comvex Constanţa (CMVX), societăţi cu o actuală valoare cumulată de piaţă de 4,2 mi­liarde de lei, aproximativ 800 de milioane de euro. Cu o zi înainte de startul războiului din Ucraina, aceste patru companii valorau împreună circa 200 de milioane de euro la BVB.

Evoluţiile au venit în contextul în care portul Constanţa, cel mai mare de la Marea Neagră, a devenit anul trecut o rută esenţială pentru traficul de mărfuri din regiune ca urmare a războiului ruso-ucrainean.

„Întrebarea pe care investitorii nu o pot ignora se referă la care ar fi veniturile şi profitul normalizate ale acestor companii după închiderea conflictului din Ucraina“, spune Mihai Căruntu, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO