Burse - Fonduri mutuale

Marexin: Nu exploram nicio forma de hidrocarburi

30.06.2009, 18:40 82

Marine Resources Exploration International (Marexin), companie detinuta de Rompetrol Holding, firma inregistrata in Elvetia si controlata in proportie de 100% de Dinu Patriciu, spune ca in cazul in care activitatea de explorare in Marea Neagra va da rezultate pozitive, in etapa de dezvoltare ar putea fi atrase in parteneriat si alte companii.

Marexin, companie infiintata in iunie 2008, a primit o luna mai tarziu din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) o licenta de explorare pentru un perimetru de circa 9.000 de kilometri patrati in Marea Neagra pentru namolurile sapropelice. Potrivit reprezentatilor companiei, aceste namoluri pot fi transformate in surse alternative de energie.
"E posibil ca zacamintele de sapropel descoperite sa nu fie suficiente ca sa justifice dezvoltarea comerciala ulterioara. Daca decidem ca e un proiect viabil din punct de vedere comercial, atunci vom analiza daca il vom dezvolta singuri sau in parteneriat cu alte companii. Oricum, in aceste perimetru avem doar dreptul sa exploram namolul sapropelic. In cazul in care vom descoperi hidrocarburi, vom anunta ANRM", a spus Peter Hamilton, CEO Marexin, fost vicepresedinte de explorare si productie (upstream) in cadrul grupului Rompetrol. Potrivit acestuia, compania a investit pana acum 20 mil. $ in Marea Neagra in lucrarile de explorare si a platit statului roman sub forma de taxe 12,5 mil. lei aferente anilor 2008 si 2009. Licenta de explorare pe care compania o detine, acordata de ANRM in iulie 2008, are un termen de valabilitate de un an si jumatate, perioada dupa care aceasta ar putea fi extinsa in cazul in care lucrarile nu sunt finalizate.
Hamilton a mai declarat ca Marexin are 40 de angajati, printre care si Dorin Marian, seful Cancelariei fostului premier Calin Popescu-Tariceanu. Marian s-a angajat la Marexin in ianuarie 2009, dupa ce a parasit guvernul in decembrie 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO