Burse - Fonduri mutuale

Marele câştigător al împărţirii profitului la Banca Transilvania: Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, va încasa 74 de milioane de lei

Horia Ciorcilă

Horia Ciorcilă

Autor: Roxana Pricop

18.03.2016, 00:07 12468

Horia Ciorcilă, preşedintele de peste un deceniu al Băncii Transilvania, va încasa 74,3 milioane de lei sub formă de dividende şi acţiuni gratuite în acest an de la banca pe care o conduce, potrivit calculelor ZF.

El deţine o participaţie de circa 4,13% din capital. Horia Ciorcilă este unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, instituţie de credit care a raportat anul trecut un profit record de 2,4 miliarde de lei în prin­cipal din preluarea Volksbank România.

Omer Tetik, directorul ge­ne­ral al băncii, este acţionar cu o participaţie de sub 0,05% din capital şi ar avea de încasat circa 0,7 milioane de lei.

Banca Transilvania, a doua ban­că după active din România, va distribui acţionarilor săi divi­den­de de 1,2 mld. lei, echivalent al unei plăţi de 0,39 lei brut pe acţiune, şi îşi va majora capitalul cu 620 mil. lei prin emi­siunea de ac­ţiuni gratuite. Divi­den­dul propus adu­ce un randament de 15% la care se adaugă un câştig de încă 15%, din ac­ţiu­nile gratuite, calculat la pre­ţul de ieri al acţiunii TLV. Astfel randa­men­tul cumulat adus de divi­den­dele şi acţiunile gratuite este de 30%, adică de peste 15 ori mai mare decât dobânda adusă de un depozit bancar.

Reacţia investitorilor a fost pe măsură. Cotaţia acţiunilor TLV a explodat ieri crescând cu peste 7%, până la maximul istoric de 2,76 lei/unitate pe rulaje record de 6,3 mil. euro. Capitalizarea băncii a urcat la 8,3 miliarde de lei, cu 13% peste nivelul de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO