Burse - Fonduri mutuale

Marcel Murgoci: Evolutia pretului petrolului da emotii investitorilor

26.05.2008, 19:05 25

"Am vazut o sedinta mai linistita vineri, cu variatii usoare si cu o lichiditate foarte mica. Probabil ca vanzatorii si cumparatorii sunt mai atenti in momentul de fata, evolutia pretului petrolului dand emotii. Probabil ca s-a asteptat sedinta de luni pentru a se deschide noi pozitii", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Cel mai important indice din piata, BET, a pierdut vineri 0,3%, cea mai mare scadere din cadrul indicelui fiind inregistrata de titlurile Impact Bucuresti (IMP), care au scazut cu 3,5%, si de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), cu o pierdere de 2,9%. Cele mai importante companii care au inregistrat cresteri vineri au fost Petrom (SNP), Biofarm Bucuresti (BIO) si BRD SocGen (BRD).
Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut ieri 0,14%, in vreme ce societatile de investitii financiare au continuat sa fie cele mai afectate de scaderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand aproape 0,7%.
"Bani cred ca sunt suficienti, insa nu s-a mai riscat atat de mult. S-au oprit atat vanzatorii, cat si cumparatorii. Probabil ca lumea a fost dezamagita si de esecul de la Pomponio, in conditiile in care marea majoritate a cumpararilor s-a realizat prin scrisori de custodie", spune Murgoci.
Producatorul de materiale de constructii Pomponio Alba Iulia a ratat listarea la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, dupa ce investitorii au subscris doar 62,21% din actiunile lansate prin oferta publica initiala. Pe transa destinata investitorilor mici subscrierea a fost de 40,12%, in timp ce pe segmentul destinat investitorilor institutionali a fost de 67% (5,87 milioane de titluri). Pentru a se incheia cu succes, oferta trebuia subscrisa in intregime.
"Trendul nu cred ca este unul crescator. De asemenea, nu mai poate fi vorba nici de o scadere generala. Cresterile de acum doua saptamani au fost primele cresteri consecutive dupa o perioada de doua trei luni si au fost urmate de scaderi mult mai mici decat aprecierile", spune Murgoci.
Bursa a inregistrat vineri unul dintre cele mai mici rulaje din acest an, de 3,6 milioane de euro (13,3 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins o lichiditate de 0,8 milioane de euro (2,9 milioane de lei).
Grupul SIFurilor a atras vineri investitii de 1,5 milioane de euro (5,4 milioane de lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa.
"Exista in continuare o unda de optimism in piata. Stirile de la noi nu sunt negative, avem o stare de bine, iar in luna iunie probabil vor intra in piata banii oferiti drept dividende de Petrom si de SIF-uri. De asemenea, daca pretul petrolului se va mai linisti, atunci vom vedea sedinte inchise pe verde, insa in cazul in care acesta va continua sa creasca, atunci vom asista la scaderi in tonul celor de vineri", crede Murgoci.
Potrivit Reuters, pretul petrolului a crescut vineri la peste 132 dolari pe baril, dupa ce a inregistrat un declin semnificativ joi, pana la 130,81 dolari pe baril. Cresterea a venit in contextul mentinerii temerilor legate de stagnarea productiei Rusiei si a altor state din afara OPEC.
"Sunt in continuare optimist si consider ca rezultatele la trei luni nu sunt dramatice, fiind posibila o revenire la nivel macroeconomic, urmata de o revenire a Bursei", spune Murgoci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO