Burse - Fonduri mutuale

Majorarea pragului la SIF-uri, aşteptată de investitori de doi ani, a trecut de comisie în câteva minute. Vezi aici ce au discutat deputaţii

Majorarea pragului la SIF-uri, aşteptată de investitori de doi ani, a trecut de comisie în câteva minute. Vezi aici ce au discutat deputaţii

Autor: Andrei Chirileasa

08.11.2011, 13:08 1646

Proiectul de lege privind majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% a trecut rapid prin comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor, care a votat pentru trimiterea proiectului în plen cu un raport favorabil.

Mai întâi, senatorul Ovidiu Marian (PD-L), unul dintre iniţiatorii proiectului, a explicat ce îşi propune acest proiect. Iniţial, el propusese eliminarea totală a pragului de deţinere, însă în urma discuţiilor din comisiile Senatului s-a optat pentru varianta majorării lui la 5%.

"Credem că acest prag de 5% ar satisface drepturile corporative ale celor care şi-au investit proprii bani în aceste companii şi nu pe ale acelor vechi conducători care de 16 ani conduc ca pe propriile lor moşii aceste SIF-uri", a spus Marian în comisie.

El a precizat că, deşi iniţial Guvernul formulase un punct de vedere negativ privind acest proiect, obiecţia era în legătură cu eliminarea pragului şi că acum Guvernul ar susţine aceast formulă de majorare de la 1% la 5%.

Preşedintele comisiei, deputata Maria Eugenia Barna, din partea grupului parlamentar progresist (UNPR), a supus apoi la vot raportul, precizând că în urma discuţiilor din grupurile parlamentare şi din coaliţie s-a decis pentru susţinerea proiectului.

"Am discutat şi în grupurile parlamentare şi în coaliţie şi s-a luat această hotărâre să sprijinim această iniţiativă şi vă supun la vot acest raport favorabil."

Raportul a fost votat cu majoritate de voturi, înregistrându-se un singur vot împotrivă şi cinci abţineri. Unul dintre deputaţii care s-a abţinut, Constantin Dascălu (PD-L) a precizat că deţine acţiuni la SIF-uri. Potrivit declaraţiei de avere, el are 137.000 de acţiuni la SIF Oltenia.

şi vicepreşedintele comisiei, Adrian Niţu (PD-L), care se numără la rândul său printre susţinătorii proiectului de lege, are acţiuni la trei SIF-uri, potrivi declaraţiei de avere. El nu a fost prezent însă ieri la dezbaterile din comisie.

Discuţiile şi votul s-au încheiat în mai puţin de zece minute. Investitorii de pe bursă aşteaptă această decizie a comisiei din februarie 2010. Urmează ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor, iar în cazul unui vor favorabil va fi trimis spre promulgare Preşedintelui Traian Băsescu.

Înregistrarea discuţiilor din comisia de buget şi finanţe se găseşte aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO