Burse - Fonduri mutuale

La Domneşti, pasajul peste Centură rămâne blocat de birocraţie. CNADNR trebuie să reevalueze ofertele

La Domneşti, pasajul peste Centură rămâne blocat de...

Autor: Bogdan Alecu

01.04.2016, 00:04 2402

La cinci luni după ce Compania Naţională de Autostrăzi  şi Drumuri (CNADNR) a comunicat constructorul pasajului de la intersecţia dintre Prelungirea Ghencea şi Centura Capitalei de la Domneşti, construcţia sensului giratoriu suspendat „rămâne în aer“ şi niciun utilaj nu şi-a făcut apariţia pe şantier, în ciuda faptului că vremea permite demararea lucrărilor.

„Consiliul Naţional de Solu­ţionare a Contestaţiilor a dispus reevaluarea ofer­telor depuse în cadrul procedurii de atribuire. CNADNR, în calitate de autoritate contractantă, a pus în aplicare decizia CNSC. Astfel, la data prezentei, procedura de atribuire se află în perioada de reeva­luare a ofertelor depuse de către operatorii eco­nomici“, au spus oficialii CNADNR.

Astfel, la aproape jumătate de an de la desemnarea câştigătorului licitaţiei, compania de drumuri reia procesul în loc să înceapă lucrările. „Câştigătorul va fi desemnat după finalizarea procesului de reevaluare a ofertelor de către comisia de evaluare. Contractul de proiectare şi execuţie se va semna după transmiterea comunicărilor privind rezultatul procedurii de atribuire către ofertanţii participanţi şi expirarea termenului prevăzut de lege pentru depunerea unor eventuale contestaţii de către ofertanţi“, au spus reprezentanţii companiei de drumuri.

Astfel, dacă până acum construcţia pasajului era programată a fi finalizată în 2018, având nevoie de doi ani pentru a construi sensul giratoriu suspendat, ter­menul ar putea fi extins.

Primăria Capitalei alături de CNADNR au demarat proiectul cons­trucţiei pasajului încă din 2009, iar prima vizită pe teren a oficialilor a avut loc abia în august 2013, când Sorin Oprescu, actual primar suspendat şi urmărit penal pentru spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat, premierul Victor Ponta şi fostul ministru al marilor proiecte Dan Şova au vizitat intersecţia dintre Centură şi Prelungirea Ghencea.

Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Judeţean Ilfov încă din 2011, iar licitaţia a fost câştigată anul trecut, pentru ca cel mai devreme lucrările să fie gata în 2018. Potrivit CNADNR în data de 18.03.2015 a fost iniţiată procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de achiziţie publică care a avut ca obiect „Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ602 Centura Bucureşti - Domneşti“ prin publicarea în SEAP a Anunţului de participare nr. 157926. În data de 30.10.2015 a fost comunicat ofertanţilor rezultatul procedurii de achiziţie publică, câştigătorul fiind Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. COMNORD S.A. - S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L.

Pasajul va avea o lungime de 257,49 m. Valoarea ofertei câştigătoare este de 91,5 mil. lei, care include şi procentul de diverse şi neprevăzute de 10% reprezentând valoarea de 8,1 mil. lei.

Durata contractului era de 51 luni din care 3 luni perioada de proiectare, 24 luni perioada de construcţie şi 24 luni perioada de notificare a defectelor. În prezent, procedura de achiziţie publică se află în perioada de depunere a unor posibile contestaţii împotriva rezultatului procedurii.

Conform companiei de drumuri, realizarea obiectivului va facilita accesul agenţilor economici şi al populaţiei din cartierele rezidenţiale din zonă, va fluidiza traficul pe Centura rutieră a Municipiului Bucureşti care preia volumul mare de trafic preponderent greu ce o tranzitează şi traficul general de dezvoltarea periurbană a Capitalei degrevându-se astfel străzile din interiorul municipiului.

Cu toate acestea, cozi se formează pe centura Capitalei inclusiv sub podul autostrăzii A1 Bucureşti-Ploieşti din cauza numărului mare de camioane care intră sau ies de pe autostradă şi centură şi unde compania de drumuri nu a realizat benzi speciale pentru virajul la stânga.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO