Burse - Fonduri mutuale

Măcel pe bursele americane: S&P 500 scade cu 11% după ce tranzacţionarea a fost oprită din cauza vânzărilor prea agresive

Măcel pe bursele americane: S&P 500 scade cu 11% după...

Autor: Alex Ciutacu

16.03.2020, 15:58 818

Bursa americană înregistrează pierderi masive luni, chiar şi după ce FED, banca centrală din SUA, a anunţat reducerea dobânzilor aproape de zero şi un plan masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 11,4%, în timp ce indicele Dow Jones Industrial a înregistrat o scădere de 2.700 de puncte, adică 11,7%.

În acelaşi timp, indicele Nasdaq se tranzacţiona la ora redactării acestui material pe o scădere de 11,2%, la scurt timp după deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

În contextul acestei pierderi, bursele se îndreaptă din nou spre cea mai proastă zi de la crahul din 1987 cunoscut drept „Lunea Neagră”.

Tranzacţionarea a fost oprită timp de 15 minute de aşa-numitul „circuit breaker” – un mecanism care opreşte temporar tranzacţionarea atunci când scăderile sunt prea agresive.

Imediat după deschidere, scăderile înregistrate erau de 8,14%, ceea ce a declanşat mecanismul.

Chiar şi înainte de a se deschide şedinţa s-a activat acest mecanism în condiţiile în care contractele de tip futures (n.r: care indică poziţiile pe care le vor cumpăr investitorii în piaţă), au scăzut cu 5%, ceea ce a activat limita de jos a mecanismului.

Limitele sunt impuse de bursă pentru a menţine un comportament normal al pieţelor.

În timp ce acţiunile băncii centrale ar putea absorbi o parte din stresul cu care se confruntă pieţele financaire, investitorii susţin că este mai sigur pentru ei să aştepte vârful epidemiei şi apoi începutul trendului descendent în SUA înainte de a pune banii înapoi în acţiuni.

„Cu siguranţă, FED-ul a tras cu bazooka monetară. Ar fi bine să meargă pentru că altfel nu ştiu ce altceva mai au la dispoziţie şi nicio sumă de bani, oricât de mare, aruncată din elicopter, nu va vindeca acest virus. Doar timpul şi sistemele medicale”, a spus Peter Boockvar, chief investment officer în cadrul Bleakley Advisory Group, citat de CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO