Burse - Fonduri mutuale

Măcel pe bursa americană în Lunea Neagră: Tranzacţionarea a fost oprită pentru scurt timp din cauza scăderilor; Trump arată cu degetul spre petrol şi spre presă

Măcel pe bursa americană în Lunea Neagră:...

Autor: Alex Ciutacu

09.03.2020, 17:35 865

UPDATE 17.30 – Economiştii băncii americane Goldman Sachs spun că banca centrală americană, Fed, va relua reducerea de dobânzi până la niveluri minime record.

Jan Hatzius aşteaptă ca banca centrală să reducă dobânzile cu încă 50 de puncte procentuale la întâlnirea consiliului din luna martie, şi încă o dată la şedinţa monetară din aprilie.

UPDATE 17.10 – Donald Trump dă vina pe războiul preţurilor iniţiat de saudiţi şi pe presă pentru panica de pe pieţele bursiere.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că scăderea preţului petrolului este bună pentru consumatorii care vor scoate mai puţini bani din buzunar la pompă. El dă vina atât pe presa internaţională, cât şi pe Rusia şi Arabia Saudită care au iniţiat acest conflict.

Tranzacţionarea pe bursa americană a fost reluată după o ce un mecanism automat a oprit tranzacţionarea pentru 15 minute în timpul şedinţei de luni – în urma scăderilor bruşte, potrivit CNBC.

Mecanismul care opreşte automat tranzacţionarea pentru o perioadă scurtă de timp s-a acitvat după o scădere bruscă de 7% pe toţi indicii, de la S&P 500, Dow Jones şi până la Nasdaq.

Cum a început declinul

 Preţurile petrolului s-au prăbuşit cu circa 30% azi-noapte, după ce Arabia Saudită a tras primul foc în ceea ce se conturează a fi un război al preţurilor.

Saudiţii au anunţat că vor reduce preţurile şi vor majora producţia, ceea ce a declanşat ca preţul barilului de petrol Brent – etalonul urmărit pe piaţa internaţoonală – a scăzut până la 31,02 dolari per baril, potrivit FT.

În acelaşi timp, cotaţia West Texas Intermediate de pe piaţa internaţională a scăzut la 27,71 dolari per baril.

De ce a declanşat Arabia Saudită războiul preţurilor

Arabia Saudită a încercat să convingă cartelul OPEC şi Rusia să reducă producţia pentru a stimula preţul barilului de petrol în faţa epidemiei de coronavirus care a perturbat activitatea economică globală.

Însă atunci când Rusia a încercat să blocheze planul, Regatul Saudit a schimbat strategia în faţa aliaţilor de la Moscova cu care a încercat să colaboreze în ultimii 4 ani.

Riyadh-ul a răspuns prin creşterea producţiei şi printr-o reducere masivă a preţurilor. Analiştii susţin că aceasta a fost o încercare de a pedepsi Rusia pentru că a abandonat înţelegerea OPEC Ă Aliaţii.

Mai mult, Arabia Saudită ar fi încercat să îşi întărească poziţia actuală drept cel mai mare exportator de petrol din lume, consideră analiştii.

Mutarea demonstrează că Riyadh-ul este dispus să intre în conflict economic cu Rusia şi cu ceilalţi producători.

„A fost un consens în OPEC să reducă producţia. Rusia nu a fost de acord şi a spus că de la 1 aprilie fiecare poate face ce vrea. De aceea, saudiţii îşi exercită acest drept”, spune pentru FT o sursă familiară cu politicile saudiţilor.

Analiştii au pus la îndoială înţelepciunea deciziei Arabiei Saudite. Economia ţării nu este imună la prăbuşirea preţurilor, chiar dacă îi va aduce cotă de piaţă de la competitori.

Însă sub conducerea Prinţului Mohammed bin Salman, Regatul Saudit şi-a câştigat reputaţia de stat impredictibill care face mutări riscante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO