Burse - Fonduri mutuale

Luptă strânsă între giganţi: După ce ani de zile a dominat topul, Apple pierde titlul de cea mai valoroasă companie din lume în faţa Alphabet, cel puţin pentru câteva minute

Luptă strânsă între giganţi: După ce ani de zile a...
12.05.2016, 18:59 2240

Apple a pierdut joi, cel puţin pentru câteva minute, titlul de cea mai valoroasă companie bursieră din lume în faţa Alphabet  (Google) după apariţia unor noi date care arată că livrările de telefoane mobile sunt în scădere.

La deschiderea bursei din America, acţiunile Apple au scăzut cu peste 3%, ceea ce a trimis capitalizarea bursieră a companiei la 492 miliarde de dolari. Acţiunile Alphabet au scăzut mai puţin, astfel încât valoarea bursieră era de 498 de miliarde de dolari.

La ora 18.45, ora Bucureştiului, poziţiile s-au schimbat: Apple a urcat la o capitalizare bursieră de 502 miliarde de dolari, în timp ce capitalizarea Alphabet era de 492 miliarde de dolari.

În funcţie de evoluţia acţiunilor, valoarea bursieră a celor două companii creşte sau scade.

Acum un an, capitalizarea Apple era de peste 700 de miliarde de dolari, fiind liderul indiscutabil al topului celor mai valoroase companii din lume, după capitalizarea bursieră. Apple este în scădere pentru că piaţa telefoanelor mobile nu mai este atât de generoasă cu gigantul american, mulţi consumatori ducându-se către Samsung.

De partea cealaltă Google, care este cea mai valoroasă divizie din Alphabet, continuă să câştige teren, iar analiştii cred că modelul lor de business mai are loc de creştere.  În schimb, modelul Apple s-a epuizat, cred analiştii.

Cea mai valoroasă companie din lume este considerată în acest moment Aramco – producătorul de petrol din Arabia Saudită, dar grupul nu este listat la bursă. Analiştii cred că dacă Aramco ar veni pe bursă, operaţiuni aşptetată pentru 2017-2018, valoarea bursieră ar fi de 2,5 trilioane de dolari (2.500 de miliarde de dolari).

În România, cea mai valoroasă companie de pe bursă este PEtrom, cu o capitalizare de 2,8 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO