Burse - Fonduri mutuale

Lupsan, Intercapital: Volatilitatea ridicata va alunga investitorii din piata

Lupsan, Intercapital: Volatilitatea ridicata va alunga investitorii din piata
19.10.2008, 19:56 23

Indicele BET al celor mai lichide 10 companii a scazut cu 3,7%, pana nivelul de 3.400 de puncte, iar SIF-urile au consemnat unele dintre cele mai mari scaderi din piata, indicele de profil, BET-FI, inregistrand o corectie de 6,4%.

"Dupa ce am asistat acum o saptamana la una dintre cele mai proaste evolutii ale Bursei din istoria ei, in continuare volatilitatea pietei este extrem de ridicata. O volatilitate atat de ridicata va cobori si mai mult preturile, ceea ce va face ca piata sa devina dominata de investitori speculativi. Cu toate acestea, profiturile pe care acestia le pot obtine intr-o astfel de perioada vor fi mici, cu atat mai mult cu cat urmeaza publicarea rezultatelor trimestriale, care nu ma astept sa fie extrem de bune", a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital.
Titlurile Petrom (SNP) au coborat in sedinta de vineri cu 8,6%, pana la nivelul de 0,201 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o scadere de 4,1%.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au consemnat o corectie de 6,4% si respectiv de 3,2%. Corectiile inregistrate de companiile din sectorul energetic au redus cotatia indicelui de profil cu 5,3%, pana la nivelul de 450 de puncte.
Societatile financiare de investitii au consemnat scaderi semnificative, cea mai mare corectie fiind inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut 11,3%, atingand un pret de tranzactionare de 0,71 lei/actiune.
In topul scaderilor au urmat actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au consemnat o corectie de 8%, pana la niveul de 0,805 lei/actiune si titlurile SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4), care au coborat fiecare cu cate 7% fata de nivelul de referinta atins in sedinta precedenta.
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost sistate de la tranzactionare pana la finalizarea anchetei CNVM cu privire la majorarea de capital a societatii, contestata in instantele de judecata.
"In momentul de fata ordinele de vanzare sunt in continuare ridicate, iar printre investitorii autohtoni nu avem un cumparator suficient de puternic care sa sustina piata. Avem nevoie de fonduri de investitii straine, insa acestea se retrag de pe pietele emergente pentru acumulare pe piata americana. Daca acest trend continua, vom vedea o crestere a presiunii valutare", a adaugat Lupsan.
In sectorul bancar titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) au consemnat o scadere de 3%, pana la pretul de 9,45 lei/actiune, cea mai mare scadere fiind insa inregistrata de actiunile bancii austriece Erste Bank, care au coborat cu 15% sub nivelul de referinta. Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat o usoara crestere vineri, de 1%, atingand un pret de tranzactionare de 0,2 lei/actiune.
"Daca stirile externe negative se vor accentua in viitorul apropiat si daca fondurile straine se vor retrage de pe piata locala, este posibil sa asistam la un efect macroeconomic semnificativ, fiind posibila chiar si o aterizare dura a economiei romanesti", a incheiat Lupsan.
Pe plan extern, principalii indici bursieri de pe continent au inregistrat cresteri, majoritatea inchizand pe plus. Indicele francez CAC 40 a inregistrat un avans de 4,7%, pana la nivelul de 3.300 de puncte, in vreme ce indicele britanic FTSE a urcat cu 5,2%, cea mai mare crestere din randul indicilor europeni. Indicele economiei germane, DAX, a consemnat o crestere de 3,4%. Indicele american Dow Jones a inchis sedinta de vineri in scadere cu 1,4% fata de nivelul de referinta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO