Burse - Fonduri mutuale

Lovitură şoc pe bursa de la Bucureşti: Romcab Târgu Mureş, controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer, îşi cere singură insolvenţa. Până pe 18 ianuarie, preşedintele companiei era fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu

Lovitură şoc pe bursa de la Bucureşti: Romcab Târgu...

Autor: Liviu Popescu

10.02.2017, 21:48 12379

Producătorul de cabluri cu fibră optică Romcab Târgu-Mureş, listat pe bursa de valori Bucureşti cu simbolul MCAB, care intenţiona să iasă cu obligaţiuni de 1 mld. lei (200 mil. euro) pe pieţele externe, şi-a cerut singură insolvenţa, potrivit dosarului depus astăzi, 10 februarie, la Tribunalul Mureş. Romcab Târgu-Mureş este controlată indirect, prin compania Sadalbari, de omul de afaceri Zoltan Prosszer, totodată directorul general şi preşedintele companiei. El are prin Sadalbari 69% din Romcab.

Potrivit unor surse din piaţă masa credală ajunge la 1 mld. lei (200 mil. euro), jumătate bănci, jumătate furnizori.

În dosar se arată că Romcab Târgu Mureş, cu capitalizare bursieră de 40 mil. lei, invocă articolul 66 din legea numărul 85/2014. Încă nu a fost stabilită dată la care să se judece cererea companiei.

Acest articol face referire la faptul că "supravegherea exercitată de administratorul judiciar, în condiţiile în care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, constă în analiza permanentă a activităţii acestuia şi avizarea prealabilă atât a măsurilor care implică patrimonial debitorul, cât şi a celor menite să conducă la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectuează având la bază o raportare întocmită de către administratorul special, care menţionează şi faptul că au fost verificate şi că sunt îndeplinite condiţiile privind realitatea şi oportunitatea operaţiunilor juridice supuse avizării".

Compania a avut în anul 2015 o cifră netă de afaceri de 837 milioane lei la un profit net de 42 milioane lei cu 500 de angajaţi. La nouă luni din 2016 compania avea un profit net de 40 mil. lei la afaceri de aproximativ 830 mil. lei.

De aproape o lună pe piaţă erau informaţii că emitentul din Târgu Mureş are peste 60 de incidente de plată în valoare de 13 mil. lei.

Ziarul Financiar a scris pe 13 ianuarie că din acţionariatull companiei din Târgu Mureş şi-a marcat exit-ul Morgan Stanley, printre cele mai mari bănci de investiţii din lume, care avea 4,8% din companie, adică o deţinere de 2,8 mil. lei. Sper comparaţie, americanii aveau în 2007 un procent de 22,9% din compania din Târgu Mureş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO