Burse - Fonduri mutuale

Listarea Transelectrica, probabil pe 22 sau 23 august

14.08.2006, 19:28 9

Data primei zile de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a actiunilor Transelectrica va fi decisa la sfarsitul saptamanii viitoare, aceasta fiind, probabil, 22 sau 23 august, conform directorului Directiei Piete de Capital din cadrul Transelectrica, Razvan Purdila.
Dupa listare, compania ar putea ramane fara doua dintre filialele sale, acestea urmand a fi privatizate, conform reprezentantului Transelectrica.
"O decizie privind data tranzactionarii va fi luata la finele saptamanii viitoare, dupa ce se va intruni comitetul de inscriere la cota Bursei. Intre timp, vom obtine toate actele necesare de la Registrul Comertului si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Practic, comitetul va stabili formal ca s-au intrunit toate conditiile pentru ca Transelectrica sa poata fi listata", a precizat Purdila. El a adaugat ca probabil data primei zile de tranzactionare va fi stabilita pentru 22 sau 23 august.
Anul viitor ar putea debuta pentru companie cu privatizarea a doua dintre cele sase filiale, Formenerg si Icemenerg, conform directorului Transelectrica.
"In perioada urmatoare, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va emite un ordin pentru infiintarea comisiei de coordonare a privatizarii, in scopul accelerarii procesului", a afirmat Purdila. Potentialii investitori au depus, pana in prezent, 12 scrisori de intentie pentru Icemenerg, iar pentru Formenerg nu au fost primite scrisori de intentie.
Formenerg are ca obiect de activitate instruirea personalului din sectorul energetic, iar Icemenerg furnizeaza servicii in domeniul centralelor termoelectrice, statiilor si retelelor electrice. Ambele sunt detinute in proportie de 100% de Traselectrica.
Transelectrica a scos la vanzare in luna iunie prin oferta publica actiuni, reprezentand 10% din capitalul social, la un pret de 16,8 lei pe titlu, compania reusind sa atraga circa 35 mil. euro. Cererile de subscriere primite au insumat insa 225 mil. euro, oferta fiind suprasubscrisa de 6,46 ori. MEC este actionarul majoritar la Transelectrica, cu o participatie de 72%. Fondul Proprietatea detine la 13,5%, iar in urma derularii ofertei publice, o participatie de 10% este detinuta de 4.861 de investitori, din care 4.567 sunt persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO