Burse - Fonduri mutuale

Listarea la bursă a acţiunilor Petrom va fi reluată anul viitor, dacă statul nu vinde minimum 80%

Autor: Alexandru Moise

19.07.2011, 12:54 239

Procesul de listare la bursă a9,84% din capitalul Petrom va fi reluat abia anul viitor, în cazulîn care statul nu va reuşi să vândă minimum 80% din titlurileofertate, a declarat agenţiei MEDIAFAX Dan Lazăr, secretar de statîn Ministerul Finanţelor.

"Dacă nu va fi vândut cel puţin80% din acţiuni, iar preţul nu îl depăşeşte pe cel minim,tranzacţia nu va mai avea loc, ci va fi reluată anul viitor", adeclarat secretarul de stat.

Confonrm anunţului de vânzare,oferta va fi considerată finalizată cu succes în cazul în care, ladata închiderii sale, au fost subscrise în mod valabil minimum 80%din acţiunile oferite, la un preţ de ofertă determinat conformprospectului.

Guvernul a stabilit un preţ minimde vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) de0,3708 lei/titlu, cu 2,6% sub ultima cotaţie de la bursă de luni, adeclarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Economiei, IonAriton.

Acţiunile OMV Petrom au încheiatşedinţa bursieră de luni la preţul de 0,381 lei/titlu. Stabilireaunui preţ minim sub cotaţia de la BVB sugerează că gradul desubscriere nu este foarte mare.

Preţul minim de subscriere a foststabilit ca media cotaţiilor de la BVB din ultimele 52 desăptămâni, potrivit unor surse guvernamentale.

Operaţiunea prin care statul vreasă vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom are un preţ maxim de 0,46lei/titlu. Astfel, preţul minim stabilit este cu peste 19% mai micfaţă cel maxim.

Dacă tot pachetul de acţiuni scosla vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564miliarde lei (610 milioane euro), iar dacă tilurile vor fi vândutela preţul minim pachetul valorează 2,06 miliarde de lei (483milioane euro).

Acţiunile Petrom sunt suspendatede la tranzacţionare pentru anunţul privind preţul minim de vânzareal acţiunilor Petrom.

Operaţiunea este intermediată decătre consorţiul format din banca rusă de investiţii RenaissanceCapital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul afost selectat la începutul lunii aprilie.

Acţiunile vor fi alocate în douătranşe, una de 85% pentru investitorii instituţionali şi alta de15% pentru micii investitori. În ambele tranşe se va folosi aceeaşimetodă de alocare, primând preţul de subscriere şi, ulterior, fiindluat în calcul şi ordinea în care s-au introdusordinele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO