Burse - Fonduri mutuale

Listarea Fondului Proprietatea a fost aprobata, dar nu si un termen

Listarea Fondului Proprietatea a fost aprobata, dar nu si un termen

Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea

26.09.2007, 18:03 66

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat ieri, in cadrul primei Adunari Generale a Actionarilor fondului, acordarea de dividende aferente anului trecut si listarea fondului la Bursa de Valori Bucuresti.
Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, a estimat noul termen pentru listarea pe Bursa a fondului ca fiind luna iunie a anului viitor.
Adunarea Generala a Actionarilor fondului nu a aprobat si o data anume pentru listarea fondului la Bursa, ci numai decizia de listare.
Acordarea dividendelor va incepe dupa 1 noiembrie, iar actionarii de la data de inregistrare vor primi 0,002533334 lei/actiune, echivalentul a 50% din profitul net inregistrat in anul 2006. Rezultatul net raportat de fond pentru anul trecut a fost de 21,2 mil. euro (72,15 mil. lei).
Restul de 50% vor fi folositi de catre fond pentru a onora cererile persoanelor care vor opta pentru despagubiri in bani, in limita a 500.000 de lei/persoana (150.000 de euro). Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a spus inainte de intrunirea Adunarii Generale ca aceste fonduri vor putea fi suplimentate.
Fondul are in prezent disponibilitati de 150 de mil. euro depuse la BCR, BRD si Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank, conform conducerii acestuia.
Actionarii Fondului Proprietatea au ocazia ca de la 1 octombrie sa opteze pentru a primi bani, in limita a 500.000 de lei, prin depunerea unei cereri in acest sens la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP). Daca in termen de sase luni acestia nu isi vor exprima nicio optiune, vor ramane automat cu actiuni ale fondului.
"Acordarea despagubirilor in bani, pentru cei care opteaza pentru aceasta varianta, va avea loc dupa plata dividendelor, operatiune estimata in jurul datei de 1 noiembrie", a spus Alexandru Paunescu.
Compania constanteana Finevex a fost aleasa drept evaluator al activelor Fondului Proprietatea. Societatea a demarat procesul la inceputul acestei saptamani, iar luna viitoare va face public un raport referitor la valoarea activelor detinute de fond. Acesta are in portofoliu participatii la circa 80 de companii.
Fondul Proprietatea va incheia contracte in perioada septembrie-octombrie cu o firma de consultanta financiara si una de resurse umane. Pe ordinea de zi a Adunarii Generale s-au mai aflat si schimbarea actului constitutional al fondului, astfel incat societatea sa poata emite obligatiuni si aprobarea unui sistem de conducere dualist, pana la alegerea administratorului
Alexandru Paunescu sustine ca nu se are in vedere realizarea unei emisiunii de obligatiuni, dar ca aceasta optiune va fi folosita pe viitor.
"Prima Adunare Generala a Actionarilor este un eveniment istoric pentru Fondul Proprietatea. Prin aceasta fondul isi intra practic in drepturi depline. Urmeaza alegerea unui administrator si restul pasilor pana la listare", a declarat Varujan Vosganian.
Statul detinea aproximativ 96,5% din actiunile Fondului Proprietatea la inceputul lunii august, in timp ce restul de actiuni se aflau in posesia celor peste 2.450 de persoane inregistrate la acel moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO