Burse - Fonduri mutuale

Lipsa ofertelor de listare a redus cu 14,5% valoarea tranzacţiilor derulate în 2019 la BVB. Cea mai tranzacţionată companie a fost Banca Transilvania, cu 30% din valoarea totală a tranzacţiilor

Lipsa ofertelor de listare a redus cu 14,5% valoarea...

Autor: Roxana Rosu

02.04.2020, 15:36 165

Valoarea tranzacţiilor derulate pe toate pieţele Bursei de Valori Bucureşti a scăzut anul trecut cu 14,5%, la 12,15 miliarde lei, faţă de 14 miliarde lei în 2018, principalul motiv fiind lipsa ofertelor de listare de pe piaţa românească, arată o analiză a ASF.

Acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 81,54% din totalul valorii tranzacţionate la BVB.

Cea mai ridicată valoare tranzacţionată din ultimii doi ani rămâne cea din decembrie 2018, când a avut loc oferta publică de cumpărare a acţiunilor emise de ALRO în valoare de aproximativ 723 milioane lei.

În ceea ce priveşte companiile, clasamentul celor mai lichide a fost condus anul trecut de Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de circa 30% din valoarea totală tranzacţionată.

Pe următoarele poziţii din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), BRD - Groupe Société Générale (BRD), Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP). 

Toţi indicii bursei româneşti au avut creşteri de peste 28% la finele lui 2019, faţă de perioada similară din 2018, iar capitalizarea pe piaţa reglementată s-a cifrat la 180,8 miliarde lei, nivel apropait de el din 2018.

Indicele de referinţă BET, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a consemnat o creştere de aproximativ 35%, comparativ cu sfârşitul anului 2018.

Indicele BET-TR, primul indice de tip total return lansat de BVB, a înregistrat cea mai mare creştere, de aproximativ 47%.

La polul opus, cea mai mică rată de creştere a fost de 29,68%, aferentă indicelui BET-BK, care surprinde evoluţia acţiunilor societăţilor locale sau străine cu cea mai mare capitalizare bursieră.

BET-FI, indicele care arată evoluţia SIF-urilor şi a altor entităţi asimilabile acestora, a crescut cu aproximativ 37%.

La finele anului trecut, pe piaţa BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 26 de intermediari, dintre care 18 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi 5 entităţi autorizate în alte state membre UE.

Cei mai activi intermediari pe BVB au fost SSIF-urile, cu tranzacţii de aproximativ 14,55 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 79% din valoarea totală intermediată.

Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre UE, care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 12%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO