Burse - Fonduri mutuale

Lipsa de vizibilitate a investitorilor de la bursă afectează lichiditatea pieţei

Lipsa de vizibilitate a investitorilor de la bursă afectează lichiditatea pieţei

Autor: Stefan Musgociu

22.09.2011, 00:04 491

Bursa de la Bucureşti a avansat miercuri cu 0,6%, re­venind pe creştere în ultima oră, însă cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că lichi­di­ta­tea a fost de sub 12 mil. lei. Prudenţa investitorilor a fost vizibilă şi pe pieţele externe, aceştia aşteptând încheierea şedinţei de politică monetară a Federal Reserve, desfăşurată marţi şi miercuri, pentru eventuale măsuri noi de sti­mu­lare a creşterii economice.

În acest context, bursele vest-euro­pene au scăzut cu până la 1% în pri­mele mi­nute, iar corecţiile au avut un efect mar­ginal şi pe piaţa de la Bu­cu­reşti, unde majoritatea acţiunilor au fost tran­zac­ţionate la preţuri cu puţin sub ulti­mele cotaţii de marţi. Bursa de la Bu­cu­reşti a revenit pe creştere uşoară chiar în ultima oră a şedinţei. Doar acţiunile Fon­dului Proprie­ta­tea (FP) au con­sem­nat un rulaj de peste un milion de lei.

"Nivelul scăzut al lichidităţii din piaţă este dificil de explicat mai ales dacă ne gândim că în această seară (miercuri seara - n. red.) se aşteaptă adop­ta­rea unor măsuri noi în SUA. Co­mi­tetul de Politică Monetară al Fed ar putea decide înlocuirea notelor de trezorerie din portofoliul de 1.650 de miliarde de dolari cu titluri de stat pe termen lung în încercarea de a micşora ratele la creditele imobiliare, creditele de consum şi cele auto. Totuşi, în ultimele sale apariţii publice Ben Ber­nanke (preşedintele Fed - n. red.) a lăsat să se înţeleagă că Fed va lua măsurile ne­ce­sare pentru a stimula economia, motiv pentru care ştirea este într-o oarecare măsură inclusă în preţurile actuale", a declarat Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Apatia investitorilor de la BVB în cazul tranzacţionării acţiunilor SIF-uri­lor a fost determinată, pe de o parte, de AGA programate pentru această săp­tămână la trei dintre societăţile de in­vestiţii financiare pentru a se decide soarta pachetelor de titluri deţinute la BCR. Prima AGA a fost programată pentru miercuri la SIF Muntenia (SIF4), însă şedinţa a fost reprogramată pentru joi, din lipsă de cvorum.

La finalul sesiunii, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­ri­lor FP, era în scădere nesemnificativă, cu 0,1%, iar primele zece acţiuni în func­ţie de lichiditate plasau indicele BET cu 0,67% peste închiderea de marţi.

"Dacă indicii BET şi BET-FI vor închide anul pe zero, este greu de spus, depinde de evoluţia burselor externe. Asistăm momentan la derularea sce­na­riu­lui în care analiştii revizuiesc în scă­dere estimările privind creşterea eco­no­mică şi în statele din UE care în­cearcă să implementeze reforme pentru a supra­vieţui. Reformele presu­pun însă adop­ta­rea unor măsuri care îngreunează, pe ter­men mediu, creşterea economică şi a căror implementare cu succes este in­certă. Piaţa de capital traduce în limbaj grafic condiţia actuală a economiei globale", a mai spus Dărăbuţ.

Titlurile FP au con­tinuat să conducă topul rulajelor, cu ope­raţiuni de 8,1 mil. lei, sumă din care 4,2 mil. lei au reprezentat va­loa­rea a două deal-uri cu 0,07% din acţiuni. La fi­nalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO