Burse - Fonduri mutuale

Liderii politici ai lumii au oprit pentru moment hemoragia financiara

Liderii politici ai lumii au oprit pentru moment hemoragia financiara
13.10.2008, 19:43 33

Bursa de la Bucuresti si pietele de capital din intreaga lume au inregistrat ieri prima revenire, dupa cea mai neagra saptamana din ultimii 20 de ani, planurile de salvare a sistemului financiar anuntate la sfarsitul saptamanii trecute de cele mai importante banci centrale din lume aducand putina liniste in randul investitorilor. Leul a continuat tendinta de apreciere fata de moneda europeana de la sfarsitul saptamanii trecute, in ton cu cresterile tuturor monedelor din regiune.

Indicele BET, al celor mai importante 10 companii de pe Bursa, a castigat ieri 8,5%, dupa ce inregistrase pierderi de 27% saptamana trecuta, indicele SIF-urilor, BET-FI, a recuperat 10,9%, dupa o prabusire de 44%.
Revenirea investitorilor la cumparare a determinat si o crestere a valorii tranzactiilor, la circa 7,4 mil. euro.
"Este clar din cum arata bursele astazi (ieri - n.red.) ca investitorii s-au mai linistit. E o diferenta fata de ce s-a intamplat saptamana trecuta, cand unii investitori erau panicati si vindeau la orice pret doar ca sa scape de actiuni", a declarat Marius Veltan, director general adjunct la Carpatica Invest.
Bursele din Asia, Europa si America au inregistrat, de asemenea, cresteri semnificative in sedintele de ieri. Indicele londonez FTSE100 crestea cu circa doua ore inainte de inchidere cu 4,8%, cel german, DAX, avea un avans de 8%, iar indicele american Dow Jones a deschis cu 4,3% mai sus decat nivelul de vineri (cotatii la ora 16:48). "Cred ca planurile anuntate de bancile centrale si-au gasit un ecou in piata. Este bine daca se pune in aplicare un astfel de plan. Daca bancile isi imprumuta intre ele, se reduce riscul sa apara noi falimente bancare, dar asta nu inseamna automat ca vor incepe sa imprumute companii nebancare. Companiile cu grad de indatorare mai mare vor mai avea probleme", spune Florin Ilie, directorul de piete de capital din cadrul ING Bank.
Liderii celor 15 state din zona euro, reuniti duminica seara la Paris alaturi de presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si premierul britanic Gordon Brown, au convenit sa acorde finantari nelimitate pentru operatiunile de creditare interbancara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO