Burse - Fonduri mutuale

Libra Bank, care a vândut obligaţiuni de 4,2 mil. euro la Bursa de la Bucureşti, a încheiat S1/2020 cu un profit net de 23,9 mil. lei, la jumătate faţă de primele şase luni din 2019, şi venituri de 164,8 mil. lei, plus 8,12%

Libra Bank, care a vândut obligaţiuni de 4,2 mil. euro...

Autor: Tibi Oprea

14.09.2020, 12:21 189

Libra Internet Bank, o instituţie de talie mică din piaţa locală specializată pe nişa profesiilor liberale şi care la Bursa românească are listate obligaţiuni în valoare de 4,2 milioane de euro, a încheiat primele şase luni ale acestui an cu un profit net de 23,9 milioane de lei, de peste două ori mai mic faţă de rezultatul net din S1/2019, la venituri totale de 164,8 mil. lei, în creştere cu 8,12%, potrivit datelor agregate de ZF din raportul financiar semestrial publicat la Bursă.

„Profitul operaţional din activitatea de bază a crescut cu 8,12%, în timp ce cheltuielile de operare ale băncii au crescut cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, motivul principal fiind încetinirea activităţii de creditare, scăderea ROBOR cu aproximativ 1% şi o structură de sucursale mai mare (Ă3 sucursale în 2020 faţă de 2019 primul semestru). Totuşi, cheltuiala principală care a influenţat negativ rezultatul din acest an comparativ cu cel de anul trecut a fost cea cu provizioanele, în care datorită pandemiei şi incertitudinii din piaţă banca a modificat şi calibrat modelul de provizionare IFRS astfel încât să fie unul mai senzitiv la prognozele macroeconomice şi previziunile viitoare, aşa cum impune standardul IFRS9. Această modificare de model a condus la constituirea unui surplus de provizioane de 44 mil lei”, se arată în raportul de la Bursă.

Libra transmite că deşi impactul negativ al pandemiei la finele S1/2020 a fost semnificativ, totalizând 44 mil. lei, toţi indicatorii prudenţiali se situează peste limitele reglementate chiar şi fără modificarea recentă a cerinţelor privind amortizarea capitalului, iar banca deţine resurse suficiente pentru susţinerea activităţii. Fără aceste elemente extraordinare rezultatul net la S1/2020 ar fi fost profit net de 67,9 mil. lei.

În contextul pandemiei COVID-19, banca estimează pentru finele anului un profit net de 48,4 milioane lei, cu 58% mai mic decât în 2019 (115,3 mil. lei), în timp ce activele nete ale băncii sunt aşteptate să crească cu 8%, la 7 miliarde lei. “Motivul principal al acestei evoluţii este poziţia strategică şi prudentă a băncii de a-şi adapta modelul de provizionare astfel încât să surprindă toate riscurile curente şi viitoare generate de pandemie şi de prognozele macroeconomice ce vor urma.”

La finele S1/2020, Libra Internet Bank avea active totale de 6,6 miliarde de lei, în creştere cu 55 milioane lei faţă de începutul anului. Portofoliul net de credite al băncii a crescut cu 6% în această perioadă, până la 253,3 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO