Burse - Fonduri mutuale

Liberalizarea pieţei gazelor naturale a dus pe minus termocentralele Petrom şi Romgaz

OMV Petrom a investit 530 milioane de euro în termocentrala
Brazi, cu puterea instalată de 860 MW, care a intrat în funcţiune spre sfârşitul anului 2012

OMV Petrom a investit 530 milioane de euro în termocentrala Brazi, cu puterea instalată de 860 MW, care a intrat în funcţiune spre sfârşitul anului 2012

Autor: Radu Bostan

19.08.2015, 00:05 946

OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) au încasat mai mult din vânzarea gazelor în urma libe­ra­lizării preţurilor, însă scumpirea com­bus­tibilului le-a adus pierderi termocen­tra­lelor, care îşi găsesc acum cu greu loc pe piaţa electricităţii saturată cu energie regenerabilă.

Cele două companii se aşteaptă în con­ti­nuare la marje mici sau negative din această linie de business, dar vor să folosească mai departe cen­tralele ca debuşeu pentru producţia de gaze, în condiţiile în care şi cererea de gaze este în scădere.

Petrom a investit 530 de milioane de euro în termocentrala Brazi, care a intrat pe reţea în 2012. Romgaz a preluat Iernut în 2013 de la Electrocentrale Bucureşti, unul dintre prin­cipalii săi datornici, în schimbul anulării unei creanţe de 653 milioane de lei. Vânzarea de energie electrică are o pondere modestă în activitatea companiilor, reprezentând puţin peste 3% din cifra de afaceri a Romgaz în primul semestru, adică 78 milioane de lei, dintr-un total de 2,2 miliarde de lei. Petrom nu prezintă rezultate separate pentru divizia de energie electrică, dar cum cifra sa de afaceri este de trei ori mai mare decât a Romgaz, ponderea acestei linii de business este probabil şi mai redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO