Burse - Fonduri mutuale

Lectie de criza: companiile au ignorat finantarea prin Bursa si acum sufera din cauza creditelor

Lectie de criza: companiile au ignorat finantarea prin Bursa si acum sufera din cauza creditelor
20.09.2009, 23:35 29

Daca in anii anteriori crizei gradul de finantare al companiilorprin intermediul Bursei era unul extrem de scazut, in 2009 acestaeste aproape inexistent, companiile preferand sa se finanteze maiales prin credite bancare, care le-au ingreunat situatia inprezent. Acestea sunt concluziile unui raport al societatii debrokeraj Intercapital Invest.
Potrivit analizei, companiile listate pe Bursa au atras de lainceputul anului prin intermediul operatiunilor de majorare decapital cu numerar circa 51,3 mil. lei (12,1 mil. euro), suma deaproape noua ori mai mica comparativ cu anul precedent.
In 2008, emitentii de pe piata principala a BVB au atras de lainvestitori prin operatiuni de majorare de capital 459,4 mil. lei(124,8 mil. lei), iar in anul 2007 valoarea emisiunilor de actiunicu numerar s-a ridicat la 368,5 mil. lei (104 mil. euro). Sumelesunt infime daca ne gandim ca valoarea de piata a companiilorincluse in analiza se ridica in prezent la 8,9 mld. euro.
Potrivit analistilor Intercapital, operatiunile de majorari decapital de pe Bursa au vizat in ultimii ani in special distribuireade actiuni gratuite, prin consolidarea in capitaluri a rezultatelorobtinute anterior, respectiv operatiuni de splitare si consolidarea capitalurilor, in timp ce operatiunile de majorare de capitalprin atragerea de numerar dintr-un an abia se pot numara pedegete.
Totusi, majorarile de capital cu gratuite au fost primite foartebine de investitori in anii anteriori crizei, stimuland achizitiileacestora pe Bursa.
Cele mai multe companii listate au preferat sa-si finantezeactivitatea si investitiile in principal prin credite bancare, careau urcat gradul de indatorare al acestora si au generat pierderidin activitatea financiara.
"La finele anului 2008, multe companii de la BVB au raportatpierderi financiare importante cauzate de reevaluarea datoriilor sicresterea costurilor cu serviciul creditelor in valuta contractatepentru dezvoltare. In cazul in care sumele atrase prin intermediulBursei ar fi fost mai mari, cu siguranta ca si contul de profit sipierdere al acestora ar fi aratat altfel si trecerea peste aceastaperioada de criza s-ar fi facut mai usor", spune Andreea Gheorghe,responsabil cu departamentul de analiza din cadrul IntercapitalInvest.
O scadere abrupta au consemnat-o in acest an si sumele atrase decompanii la listarea pe piata, in 2009 avand loc un singur IPO(n.r. oferta publica de listare) in valoare de 8,9 mil. lei (2,1mil. euro), cifra de peste 10 ori mai redusa decat cea de anultrecut.
In 2008 au fost patru companii care au derulat IPO-uri pe Bursa,prin intermediul carora acestea au atras 93,7 mil. lei. In 2007, incadrul unei singure oferte de listare, cea a Transgaz (TGN),compania a atras o suma dubla, respectiv 225,9 mil. lei.
Unul dintre motivele sumelor mici atrase de companii prin Bursaeste gradul mare de concentrare a capitalului acestora in mana unuisingur actionar, astfel ca actiunile liber tranzactionabile de laBVB reprezinta doar 30% din capitalizarea totala a pietei.Totodata, 81% din titlurile tranzactionate in mod curent la Bursaapartin unui numar limitat de companii, respectiv BRD, SIF-uri, TLVsi SNP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO