Burse - Fonduri mutuale

Laurenţiu Ciocârlan - Statele ar trebui să finanţeze programe de expansiune, dar nu prea mai au cu ce

Laurenţiu Ciocârlan - Statele ar trebui să finanţeze programe de expansiune, dar nu prea mai au cu ce
22.08.2011, 00:00 246

"Până nu avem o vizibilitate despre modul de rezolvare a crizei datoriilor suverane nervozitatea pe pieţe va continua. Este greu de spus cât timp. Bursele nu fac decât să reflecte nivelul mare de incertitudine. Dacă UE îşi propune să facă emisiuni de obligaţiuni ca să dea confortul investitorilor că sunt destui bani pentru sprijinirea Spaniei şi Italiei, atunci Germania şi Franţa vor fi nevoite să garanteze o mare parte din emisiune şi astfel riscă să le fie afectat propriul rating AAA. Practic se rezolvă o incertitudine, dar se naşte alta nouă. Aceasta este dilema actuală cu care se confruntă toţi decidenţii", a explicat Laurenţiu Ciocârlan, directorul departamentului de pieţe primare al firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

El crede că principala problemă este că statele nu mai au bani cu care să finanţeze programele de relansare economică. "Nu ştiu ce să spun despre fundamente. Problema este că statele sunt într-o situaţie dificilă pentru că ar trebui să finanţeze programe de expansiune, dar nu prea mai au cu ce. Gradul lor de îndatorare a crescut substanţial de la începutul crizei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO