Burse - Fonduri mutuale

La un an de la listarea pe bursă, Concefa intră în insolvenţă. Cine are cel mai mult de pierdut?

La un an de la listarea pe bursă, Concefa intră în insolvenţă. Cine are cel mai mult de pierdut?

Horaţiu Cercel, directorul general al Concefa

Autor: Adrian Cojocar

20.02.2012, 00:00 2342

Şi fondurile ING, care au cum­părat acţiuni anul trecut, după ce com­pania s-a listat la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti, ar putea avea dificultăţi în a-şi recupera banii.

Horaţiu Cercel, directorul general al Concefa, care a deţinut până anul trecut şi pachetul majoritar de acţiuni, a vândut în 2007 fondurilor de inves­tiţii străine circa 10,6% din acţiuni pen­tru care a încasat 6,6 mil. euro, sumă care depăşeşte de trei ori va­loarea întregii companii de pe bursă din prezent, care se ridică la 2,2 mil. euro. Unele fonduri, precum Artio (SUA), mai deţin încă acţiuni la Concefa. Artio avea la finalul lunii octombrie 2011 circa 2,4% din acţiunile companiei de construcţii.

În martie 2011, Concefa era promovată la prima categorie a BVB, iar Horaţiu Cercel, cel care conduce compania din 1994, când a preluat-o de la stat, le prezenta investitorilor perspective de triplare a afacerilor şi de creştere puternică a profitului în 2011.

Săptămâna trectă, Concefa a raportat rezultatele preliminare pe 2011: pierderi de 35,8 mil. lei şi afaceri de 85 mil. lei, în scădere cu 24%. La o zi după, compania a anunţat că a cerut singură intrarea în insolvenţă. Asta după ce Transferoviaria, o companie din grupul Concefa, a vândut joi un pachet de 5,71 milioane de acţiuni COFI.

După anunţ, care a fost publicat la finalul şedinţei de tranzacţionare de joi, acţiunile Concefa au pierdut vineri 15% pe bursă. Acţiunile Concefa scad însă pe bursă de peste şase luni, în con­diţiile în care Cercel a derulat mai întâi o majorare de capital, apoi şi-a vân­dut pachetul de acţiuni fără nicio ex­plicaţie. În plus, au existat şi cereri din partea unor firme privind insol­venţa Concefa, care însă nu au fost ju­de­cate până în prezent de instanţă. În ul­timul an, acţiunile au scăzut de circa 10 ori.

În aprilie anul trecut, imediat după listarea acţiunilor pe bursa regle­men­tată, Cercel a vândut către fondul de investiţii ING Romanian Equity şi către fondul de pensii al ING - cel mai mare fond de pensii din România, pachete reprezentând peste 5% din acţiuni la preţuri cuprinse între 0,13 lei şi 0,145 lei/acţiune, de circa 9 ori mai ridicat decât cotaţia titlurilor din prezent, de 0,0153 lei/unitate. Aceste investiţii s-ar putea traduce în pierderi de câteva milioane de lei pentru fondurile respective, care sunt totuşi mici raportate la activele lor.

Odată cu aprobarea cererii de insolvenţă, acţiunile Concefa ar putea fi oprite de la tranzacţionare pentru o pe­rioa­dă lungă de timp şi nu există nicio garanţie că societatea va reuşi să se re­dre­seze şi că investitorii vor mai recupera ceva.

Horaţiu Cercel, 39 de ani, este unul dintre cei mai tineri antreprenori români, care a dus firma de construcţii pe locul doi în topul celor mai mari constructori din judeţul Sibiu graţie ritmului ridicat de creştere a afacerilor din anii anteriori crizei.

Una dintre cauzele care au condus la insolvenţa companiei au fost investiţiile foarte ridicate realizate în perioada 2007 - 2010, când Cercel a investit în Concefa 170 mil. lei (circa 42 mil. euro). Aceasta în condiţiile în care valoarea netă a activelor com­paniei nu a depăşit niciodată nivelul de 25 mil. euro, iar cifra de afaceri s-a învârtit în ultimii ani în jurul nivelului de 90 mil. lei (21 mil. euro). Pentru a susţine volumul mare de investiţii, Cercel a atras bani inclusiv de la investitorii de pe bursă prin majorări de capital circa 14,2 mil. euro, iar restul prin credite bancare.

Cele mai mari bănci de pe plan local, precum BCR, BRD şi Raiffei­sen, au susţinut investiţiile Concefa cu credite pe termen lung, care ajung la scadenţă în perioada 2013 - 2015, acestea fiind principalele bănci cre­ditoare. Băncile nu au atât de mult de suferit întrucât creditele sunt acoperite cu active din patrimoniul Concefa.

În anul 2009 Concefa a devenit antreprenor general la proiectul Silver Mountain din Poiana Braşov, al omului de afaceri Dan Fischer, cu o valoare estimată de circa 300 mil. euro. Pierderile din proiect, care anul trecut s-au cifrat la câteva zeci de milioane de lei, au adus Concefa aproape de faliment.

Potrivit rapoartelor com­paniei, pierderile au fost cauzate de penalităţi de întârziere, costuri peste estimări legate de refacerea lucrărilor în urma reclamaţiilor privind calitatea lor, respectiv costuri de reziliere a contractului cu INR Mana­gement Real Estate, dezvoltatorul proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO