Caută doar în titlu
LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ ZF GREEN ECONOMY. Cum poate economia circulară să devină din vis, realitate?
Burse - Fonduri mutuale

KMG ameninţă: Am putea ajunge la un conflict diplomatic

Kazahii de la KazMunaiGaz (KMG) ies la atac după ce decizia lorde a plăti doar o parte din datoria de 571 mil. euro a Rompetrolcătre statul român a fost catalogată ca fiind ilegală chiar decătre premierul Emil Boc.

Acţionarii Rompetrol, care sunt deţinuţi de statul kazah, spuncă deşi nu sunt obligaţi să răscumpere acţiunile pe care statulle-a primit în schimbul datoriilor, acesta este un compromis pecare sunt dispuşi să-l facă în următorii cinci ani, pentru a scăpade un parteneriat dificil care ar putea escalada într-un conflictdiplomatic.

"Când am început negocierile cu statul român, credeam că avem unparteneriat frumos. După anumite mişcări, cum ar fi sechestrulactivelor de la Petromidia, este dificil să-l mai avem ca partenerpe statul român. De aceea venim cu propunerea de a răscumpăraacţiunile dacă-şi menţin atitudinea", spune Dmitry Grigoryev,directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol. Mai mult, elafirmă că guvernul de la Astana nu este mulţumit de modul în caremerg lucrurile, mai ales în contextul în care kazahii au plătit unpreţ enorm (peste 2 mld. dolari) pentru a cumpăra grupul de la omulde afaceri Dinu Patriciu, grup care generează şi va genera şi înurmătorii ani pierderi.

"Ceea ce se întâmplă acum poate escalada până la urmă într-unconflict diplomatic", avertizează Grigoryev.

El spune că de-a lungul timpului, KazMunaiGaz a venit cu maimulte propuneri privind problema datoriilor la care nu au primitniciun răspuns din partea statului.

"Prima a fost să amânăm termenul de răscumpărare cu 3-5 ani. Adoua a fost să răscumpărăm în parte cu produse petroliere acesteobligaţiuni. Nu am primit niciun răspuns", spune CFO-ulRompetrol.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.