Burse - Fonduri mutuale

KD: Revenirea de afara, o premisa pentru un trend pozitiv la Bursa

09.05.2008, 19:57 19

Scaderea mai ampla inregistrata de indicele BET-FI a fost cauzata in principal de corectia titlurilor SIF Oltenia (SIF5), in conditiile in care ieri a fost prima zi in care cumparatorii acestor titluri n-au mai beneficiat de dividendele acordate pe anul acesta de societatea de investitii financiare.
Actiunile SIF Oltenia s-au aflat de altfel in topul rulajelor, acestea pierzand 3,7%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,8 mil. euro (6,5 mil. lei).
Unii analisti sunt totusi de parere ca piata a ajuns la un punct de cotitura si ar putea intra pe un trend pozitiv in urmatoarea perioada.
"Piata noastra se coreleaza cu alte burse din regiune, insa cu o oarecare intarziere. Spre exemplu, exista o diferenta de circa o luna intre evolutia pietei din Cehia si a celei din Polonia, respectiv intre piata din Polonia si bursa noastra. Daca ar fi sa suprapunem graficele indicilor acestor piete cu o intarziere de o luna, ne putem astepta la o schimbare de trend pe Bursa si o evolutie pozitiva", spune Dan Sarbu, analist la firma de brokeraj KD Capital Management.
El este de parere ca Bursa a atins un punct de inflexiune, avand in vedere stabilizarea pietei din ultima perioada si faptul ca evolutia recenta a indicilor la nivel macroeconomic nu se reflecta in cea a Bursei.
"Pietele din Bulgaria si Romania au inregistrat corectii mai puternice decat restul regiunii pentru ca si riscul asociat acestora este mai mare. Principalul motiv il constituie absenta instrumentelor alternative de investitii sau dezvoltarea slaba a acestora, precum tranzactiile short sau tranzactiile cu instrumente derivate pentru hedging", spune Sarbu.
In aceste conditii, singura optiune a investitorilor ramane vanzarea de actiuni direct in piata, care creeaza o presiune suplimentara asupra Bursei.
"Chiar vorbeam cu un administrator de fond din Lituania si spunea ca lipsa unor market-makeri pe piata derivatelor constituie principalul obstacol pentru investitii pe piata din Romania", a precizat Dan Sarbu.
Reprezentantii KD spun ca rezolvarea acestei probleme ar fi implicarea bancilor in activitatea de market-maker, singurele capabile sa sustina lichiditatea necesara pe aceste instrumente.
Ei sunt de parere totodata ca scaderile ample inregistrate pe cele doua piete creeaza premizele unei reveniri mai puternice in cazul Romaniei si Bulgariei.
Reprezentantii KD mai spun ca investitorii straini isi mentin pozitiile in Romania pe actiunile foarte stabile, precum BRD sau Petrom, fapt ce s-a putut observa si prin interesul ridicat pentru aceste titluri in ultima perioada.
Indicele BET a coborat cu 0,7%, dupa ce a recuperat puternic in ultimele minute ale sedintei de ieri.
Titlurile Bancii Transilvania si ale Rompetrol Rafinare au inchis ziua in scadere cu 1,4% si respectiv 1,6%, iar actiunile Petrom si BRD au inregistrat corectii mai mici, acestea pierzand 0,2% si respectiv 0,9%.
Scaderile de ieri de pe Bursa vin in contextul in care principalii indici europeni s-au aflat mai mult pe minus pe parcursul zilei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO